SUTRA INTERVJUI

SDA, HDZ-u i SNSD-u se baš žuri: Žele prije izbora imenovati direktore policijskih agencija

Na ovaj konkurs prijavio se, kako smo već pisali 21 kandidat za šest pozicija

Halač, Korman i Đelilović. Avaz

Piše: M. Aščić

18.7.2022

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH zakazao je sutra dvije sjednice. Na prvoj, koja je zakazana u 9 sati biti će održani intervjui sa kandidatima koji su se prijavili na konkurs za provođenje procedure odabira kandidata za izbor direktora i zamjenika direktora policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

Na ovaj konkurs prijavio se, kako smo već pisali 21 kandidat za šest pozicija. Čim se sjednica završi zakazano je nova, na kojoj će se odmah utvrditi konačna rang lista.


Šest rukovodećih pozicija

Podsjećamo, radi se o šest rukovodećih pozicija u tri državne policijske agencije Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, Graničnoj policiji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Za poziciju direktora DKPT-a stiglo je šest prijava i to: Almir Bašić, Mirsad Đelilović, Ensad Korman, Amra Aljić, Fahrudin Halač i Relja Kovač.

Kada je u pitanju pozicija direktora Granične policije i zamjenika direktora SIPA-e, također su stigle brojne prijave.

Za dvije pa čak i tri pozicije prijavili su se Edin Malkić, Mirko Kuprešaković, Admir Gazić, Ivica Bošnjak, Robert Perić, Vladimir Popović, Jovica Lazić, Đuro Knežević, Žarko Kalem, Ranko Vuković, Goran Amidžić, Zoran Galić, Slobodan Krstić, Dragan Kulić.


"Džaba idemo na intervjue"

Međutim, vlastima se očito žuri da što prije imenuje svoje ljude na čelne pozicije, i to prije izbora.

Kada je u pitanju bošnjački korupus, SDA se, prema svemu sudeći opredjelila za dva kandidata, Đelilovića i Halača. Jedan će na čelo DKPT-a a drugi ostaje u Graničnoj policiji.

- Džaba idemo na intervjue, sve se već unaprijed zna - rekao nam je jedan od kandidata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.