PREDAO AKREDITIVE

Novi ambasador UK u BiH Džulijan Rajli: Obavezujem se na zajednički rad sa svim nivoima vlasti

Izrazio je svoju odlučnost da nastavi dalju izgradnju dugih i bliskih veza između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine

Džulijan Rajli i Šefik Džaferović. Ambasada Velike Britanije

H. J. I.

18.7.2022

Novoimenovani ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Džulijan Rajli (Julian Reilly), predao je danas akreditive predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću.

U svom obraćanju, ambasador Rajli je istakao da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva dugogodišnji prijatelj Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. 

- Naša zajednička predanost tom prijateljstvu je još i važnija u vrijeme kada se evropska sigurnost i vrijednosti suočavaju sa novom i direktnom prijetnjom - rekao je ambasador Rajli.

Izrazio je svoju odlučnost da nastavi dalju izgradnju dugih i bliskih veza između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine i uvjerenost da je pred Bosnom i Hercegovinom svijetla budućnost.



Važnost zajedničkog rada

- Obavezujem se na zajednički rad sa Vama, i drugim članovima Predsjedništva, kao i svim nivoima vlasti u BiH sa ciljem podrške suverenitetu, stabilnosti i sigurnosti svih građana ove divne zemlje, te podrške euro-atlantskom putu koji su oni odabrali.

Kako se izbori u Bosni i Hercegovini bliže, uvjeravam Vas i u punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva svim građanima i institucijama koji rade na omogućavanju ovog ključnog izražavanja demokratske volje građana. Brza implementacija rezultata i formiranje vlada spremnih na saradnju će biti jednako važno za zadržavanje povjerenja glasača.

Početkom godine sam imao sreću da usavršavam Vaš jezik živeći sa porodicama u Trebinju i Mostaru. Preko njih sam već otkrio dio talenta i potencijala građana ove zemlje, te važnost zajedničkog rada na izgradnji održivog prosperiteta za sve.

Ujedinjeno Kraljevstvo je posvećeno radu sa političkim liderima, zvaničnim institucijama, kompanijama i civilnim društvom kako bi pomoglo da se izgradi ta ekonomska sigurnost, promovira jača trgovina, investicije i partnerstvo naših zemalja – što je osnova za zajedničku sigurnost, stabilnost i prosperitet - rekao je Rajli. 


Već radio na pitanjima zapadnog Balkana

Ambasador Rajli imenovan je za ambasadora Njenog Veličanstva u Bosni i Hercegovini nakon što je okončan mandat gospodina Meta Filda (Matt Field). Donedavno je bio specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Rog Afrike i Crveno more, a tokom svoje karijere je intenzivno radio u Istočnoj Africi i na Srednjem Istoku, sa fokusom na sigurnost, stabilnost i prosperitet.

U periodu 2013-2014. godine bio je zamjenik šefa misije i direktor Odjela za trgovinu i investicije (UKTI) Britanske ambasade u Rijadu, Saudijska Arabija. 

Prethodno je radio na pitanjima zapadnog Balkana kao zamjenik šefa Odjela za zapadni Balkan i proširenje EU, 2010-2013. godine. Prije toga, proveo je četiri godine na poziciji šefa Političkog odjela u Moskvi. Ministarstvu inostranih poslova Ujedinjenog Kraljevstva pridružio se nakon završenog Univerziteta u Edinburgu, gdje je studirao književnost i istoriju umjetnosti. 

Oženjen je i sa suprugom nastavlja pratiti muziku i umjetnost, te uživati u planinama i morima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.