AVAZ NA LICU MJESTA

Kandidati stigli na intervjue: Ko će na pozicije Mirsada Vilića i Zorana Galića

Kome je SDA obećala policijske fotelje

Piše: M. Aščić

19.7.2022

Počeli intervjui s kandidatima koji su se prijavili na konkurs za čelne pozicije policijskih agencija BiH - Avaz
Zoran Galić, aktuelni direktor Granične policije BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH zakazao je za danas intervjue s kandidatima koji su se prijavili na konkurs za čelne pozicije policijskih agencija BiH. Kako javlja novinarka "Avaza" s lica mjesta, kandidati su stigli na zakazane intervjue. 

Sve jasno

Na ovaj konkurs za šest pozicija prijavio se, kako smo već pisali, 21 kandidat. Čim se sjednica završi, bit će održana nova, na kojoj će se odmah utvrditi konačna rang-lista.

Podsjećamo, radi se o šest rukovodećih pozicija u tri državne policijske agencije – Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, Graničnoj policiji BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Za mjesto direktora DKPT-a, na kojem je trenutno Mirsad Vilić, stiglo je šest prijava, i to: Almira Bašića, Mirsada Đelilovića, Ensada Kormana, Amre Aljić, Fahrudina Halača i Relje Kovača.

Kada su u pitanju pozicije direktora Granične policije, koju trenutno obnaša Zoran Galić, i zamjenika direktora SIPA-e, na kojoj je Đuro Knežević, također su stigle brojne prijave.

Za dvije, pa čak i tri pozicije prijavili su se Edin Malkić, Mirko Kuprešaković, Admir Gazić, Ivica Bošnjak, Robert Perić, Vladimir Popović, Jovica Lazić, Đuro Knežević, Žarko Kalem, Ranko Vuković, Goran Amidžić, Zoran Galić, Slobodan Krstić i Dragan Kulić. Aktuelni savjetnik Galića Svevlad Hoffman konkurirao je za direktora Granične policije.

Očito se vlastima (SDA, HDZ, SNSD) žuri da što prije imenuju svoje ljude na čelne pozicije, i to prije izbora.

Postoji dogovor

Kada je u pitanju bošnjački korpus, SDA se, prema svemu sudeći, opredijelila za dva kandidata Đelilovića i Halača. Jedan će na čelo DKPT-a, a drugi ostaje u Graničnoj policiji.

- Džaba idemo na intervjue, sve se već unaprijed zna - rekao nam je jedan od kandidata

Dva mandata

Galić i Knežević ne mogu biti imenovani na čelo Granične policije odnosno na zamjeničku poziciju u SIPA-i, s obzirom na to da su na ovim funkcijama proveli dva mandata. Galić se prijavio na funkciju zamjenika SIPA-e i DKPT-a BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.