"ODBRANA BIH - IGMAN 2022"

Ahmed Kulanić za "Avaz": Kultura sjećanja je jedan od osnovnih postulata izgradnje svijesti društva o historiji

Ovogodišnja manifestacija za razliku od prethodnih godina u velikoj mjeri izlazi izvan Kantona Sarajevo i ona zaista govori priču o odbrani BiH, kaže Kulanić

Kulanić: Mnogobrojni sadržaji. AVAZ

Piše: A. Ovčina

24.7.2022

Manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“ počela je 19. jula i trajat će do 15. avgusta. 

Direktor JU Fond memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić za portal „Avaza“ je kazao da je ovogodišnja manifestacija predviđena na način da prezentira sve one postavke i činjenice o Armiji i MUP-u Republike Bosne i Hercegovine koji su, kako kaže, na određeni način i u najvećoj mjeri doprinjeli izgradnji slobodne i nezavisne BiH.

- Manifestacija se sastoji od mnogobrojnih sadržaja koji uzajamno kreiraju jednu cjelinu i kazuju priču o čudu bosanskog otpora sa svim izazovima i problemima sa kojima se bh. društvo suočavalo 90-tih godina agresije – kazao je on.


Priča o odbrani

Istakao je da je planiran niz aktivnosti uključujući izložbe, projekcije filmova, predstavljanje naučno-istraživačkih radova te kao i prethodnih godina od svečane akademije koja će se desiti na Kovačima u memorijalnom centru 3. avgusta te 5. avgusta oko prostora ratne Igmanske džamije dova, odnosno molitva za domovinu.

- Manifestacija završava 15. avgusta. Ovogodišnja manifestacija za razliku od prethodnih godina u velikoj mjeri izlazi izvan Kantona Sarajevo i ona zaista govori priču o odbrani BiH na način da će određene aktivnosti i događaji biti organizovani u Mostaru, Goraždu, Konjicu, Tuzli, Bugojnu, Bužimu, tako da veliki broj aktivnosti ide u smjeru da govori priču o odbrani BiH u najširem mogućem smislu – kazao je Kulanić.

Kultura sjećanja i njegovanje sjećanja na te događaje su od velike važnosti. 


Prenošenje znanja

- Posebno se to odnosi na prenošenje znanja mlađim naraštajima i odgajanje budućih generacija – rekao je on.

Od suštinske važnosti je upoznati mlade generacije s onim što se događalo u agresiji na BiH i herojskoj odrbani naše domovine.

- Da se na nama to ponovo ne desi, jer narod koji zaboravlja svoju historiju, je osuđen da je ponavlja. Da mi ne bismo ponavljali svoju historiju i da ne bismo ponovo proživljavali genocid, ubistva i silovanja, mi moramo da educiramo mlade naraštaje da grade društvo budućnosti, ono koje je spremno da odgovori na savremene izazove koji su tu kada je u pitanju BiH – zaključio je Kulanić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.