IZBORI

Žarko Papić o tome šta nas čeka u oktobru: Kupljen milion glasova

Kafe kuharica u nekoj općini neće glasati za program vladajuće partije, ona misli da glasa za svoje radno mjesto

Papić: Nezadovoljni su otišli. Arhiv

Piše: A. Kukić

19.7.2022

Politički analitičar Žarko Papić u razgovoru za „Avaz“ govori na koji način vladajuće stranke unaprijed određuju rezultate izbora. Samo kroz zapošljavanja u javnom sektoru unaprijed je „kupljeno“ oko milion glasova.


Puta četiri

Osvrnuo se na procjenu za izbore koju je napravio 2018. godine, a, kako nam je kazao, sada je situacija još gora kada je riječ o zapošljavanju, pa je samim tim i brojka tzv. sigurnih glasova veća.

- U javnom sektoru u BiH, koji čine administracija, zdravstvo, socijalne službe, zaposleno je oko 200 hiljada ljudi, a u javnim kompanijama dodatnih 50 hiljada ljudi, to je, znači, već nešto više od 250 hiljada onih koji rade u javnom sektoru. Javni sektor 27 godina vlasti vladajućih nacionalnih partija je punjen partijskim vezama, nepotizmom. Primjera radi, kafe kuharica u nekoj općini neće glasati za program vladajuće partije, ona misli da glasa za svoje radno mjesto. Dakle, to je bazično glasačko tijelo vladajućih nacionalnih partija. Pomnožite li to s četiri, jer tu su familije i prijatelji, dolazite do brojke od otprilike od oko milion glasova - objašnjava Papić.

Prema podacima Agencije za statistiku u BiH, trenutno živi oko 2,7 miliona stanovnika, što znači da je od 2018. godine državu napustilo skoro pola miliona ljudi. Papić ukazuje na to da su se iselili građani koji su nezadovoljni, odnosno potencijalni glasači opozicije.


Sadaka biračima

Dodaje kako su viškovi javnih prihoda izrazito veliki zahvaljujući inflaciji te akcizama i PDV-u, a što je poslužilo kao alat za kupovinu biračkog tijela.

- Svi mladi u entitetu RS su 5. jula dobili po 100 maraka – onako, i najavljeno je da će opet dobiti u septembru. Nema potrebe više da se vladajuća partija organizira pred biračkim tijelom da neki aktivista dijeli po 100 maraka ne bi li neko glasao, sada je to potpuno otvorena priča. Isto je i u Federaciji, 530 hiljada ljudi, penzioneri i građani u stanju socijalne potrebe, dobivaju po 100 maraka. Ne mijenja se sistem da bi se smanjilo siromaštvo, nego vladajući dijele sadaku. Tih nekoliko poteza bojim se da će utjecati na rezultat izbora - zaključuje Papić.

Proizvodnja afera

Papić navodi kako se posljednjih 30 godina u društvu formirao nacionalistički sistem koji vlada institucijama.

- Koristit ću moderni američki termin, mi imamo „duboku državu“, koja se na političkoj sceni ne pojavljuje osim kad treba i kad su izbori u pitanju. Zbog toga u ova dva mjeseca do izbora možemo očekivati specifične aktivnosti „duboke države“. To znači da će se proizvoditi afere, anegdotski da kažem, da sam opozicioni lider, ja ne bih vozio auto nikako, jer ću kad-tad proći kroz žuto i oko toga će se napraviti afera - objašnjava Papić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.