SRAMOTNO

BiH i ove godine gori i prosi od komšija pomoć: Gdje su kanaderi koje je Fadil obećavao?

Još u avgustu prošle godine, pa zatim i u oktobru, iz Novalićeve vlade slavodobitno najavljivano kako se kreće u nabavku dva aviona air tractora i dva helikoptera za gašenje požara

Kanaderi: Zavisimo od milostinje Hrvatske. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

19.7.2022

Bosna i Hercegovina i ovog ljeta, kao i onog prošlog i pretprošlog i onog iza njega – gori. Vlasti BiH i ovog ljeta, kao i onog prošlog i pretprošlog i onog iza njega – vatru dočekuju potpuno nespremne.


Pusta obećanja

Novalić: Obećao, pa slagao. Arhiv

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u gašenju požara u Bosni i Hercegovini.

BiH od susjedne Hrvatske prosi međunarodnu pomoć u vidu slanja letjelica (kanadera) s posadom, koju će primiti organi civilne zaštite u Bosni i Hercegovini.

Ovo prošenje ima za cilj pomoći stanovništvu na području općina Čitluk, Čapljina i Konjic, gdje je zbog nepristupačnog terena otežano gašenje velikih požara.

I dok požari gutaju Hercegovinu, podsjetimo se kako je još u avgustu prošle godine, pa zatim i u oktobru, iz Novalićeve vlade slavodobitno najavljivano kako se kreće u nabavku dva aviona air tractora i dva helikoptera za gašenje požara.

Prođe otad godina, a od najavljenih aviona i helikoptera nema ni traga ni glasa. Niti ih ko spominje.


Kupovina glasova

I pored požara i pored obećanja o nabavci aviona i helikoptera, Novalić i Vlada su na kraju odlučili da ipak imaju druge prioritete. Desetine miliona KM skršili su na predizbornu kupovinu glasova kroz podjelu jednokratnih naknada građanima.

Naravno, na isti način na koji se odnose prema požarima vlasti u BiH su se odnosile i prema drugim nedaćama s kojima su se suočavali građani.

Sjetimo se samo bruke s nabavkom vakcina, gdje je BiH ostala posljednja zemlja bez cjepiva i bila osuđena na sadaku iz Srbije ili kupovinu kineskih trulja respiratora, što je završilo kao jedna od najvećih kriminalnih afera u novijoj historiji BiH.

S obzirom na to da ova vlast ne ispunjava ni svoje elementarne zadatke pružanja zaštite i sigurnosti građana, pitanje je služi li plaćanje poreza u ovoj državi ičemu drugom osim hranjenju uhljeba.


Dodikova strategija

Prošle godine kada je, u ljetnim mjesecima, gorjela Hercegovina, postojao je dodatni problem. Naime, s obzirom na to da je požar bio u Hercegovini, na području Federacije, Milorad Dodik je, kao član Predsjedništva, uporno odbijao dati dozvolu za angažiranje onog jada od vojnih helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara.

Pustiti BiH da gori bio je dio strategije Dodika za nanošenje štete državi i obesmišljavanje njenih institucija, što nije ni krio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.