TUGA

Amir ef. Mahić: Šehidska dženaza, koliko god predstavljala bolan čin, za nas je određeni smiraj

Jedna generacija je već nestala, otišla s lica ove zemlje, kazao je Amir ef. Mahić

Amir ef. Mahić. Fena

Fena

19.7.2022

Šehidska dženaza, bez obzira na to koliko predstavlja bolan čin, bolno evociranje svih onih teških, traumatičnih događaja koji su nam se dešavali, je za nas ipak jedan određeni smiraj, da napokon znamo gdje se nalaze kosti ili barem mali ostaci naših ubijenih - kazao je za Fenu glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amir ef. Mahić u Kamičanima prilikom dočeka tabuta s posmrtnim ostacima 16 ubijenih Prijedorčana, kojima će sutra biti klanjana dženaza i obavljen ukop.


Bolna osjećanja

Po njegovim riječima, i sutrašnja dženaza sigurno kod porodica koje su pronašle i koje će pokopati svoje najmilije proizvodi taj osjećaj.

- Bolna osjećanja, bolne i traumatične će sigurno scene proživjeti svi članovi porodica koji pokopavaju sutra svoje, koji su već pokopali i posebno koji nisu - kazao je Mahić.

Govoreći o predstavljanju idejnog rješenja za budući memorijalni centar „Kamičani", koje će biti upriličeno sutra, naveo je kako je cilj, prije svega, da se za buduće generacije osigura mogućnost sjećanja na ono što se dešavalo ovdje.

- Sutra obilježavamo 30. godišnjicu od onih dešavanja koja su ovdje bila 90-tih godina. Jedna generacija je već nestala, otišla s lica ove zemlje. Buduće generacije koje dolaze moraju jednostavno imati mogućnost da saznaju šta se to dešavalo ovdje. Memorijalni centar u svakom slučaju treba da ponudi te mogućnosti, da svako onaj ko je i sa ovoga područja i s bilo kojeg drugog područja, bilo iz BiH, bilo iz svijeta, može da na tom mjestu sazna koliko-toliko određene stvari vezane za ono što se dešavalo 90-tih godina ovdje - istaknuo je Mahić.


Memorijalni centar

Osim toga, dodao je on, memorijalni centar će svakako ponuditi mogućnost adekvatnijeg organiziranja i ovoga sutrašnjega čina i svih drugih obilježavanja onoga što se ovdje dešavalo.

Uz musallu je postavljena i izložba artefakata ili materijalnih vrijednosti koji su nađeni prilikom iskopavanja grobnica, a pripadaju žrtavama.

- Izložba ima svoje pouke i poruke koje se njome žele odaslati. Jedna od njih je vezana upravo za memorijalni centar. Ovi predmeti zaslužuju da budu sačuvani, ovi predmeti dokazuju ko su bile žrtve, ovi predmeti dokazuju šta su to žrtve uz sebe imale kada su ubijane. Tu ima predmeta kojima su te žrtve bile povezane da bi bile ubijene - žice, konopce... Imate predmete koji pokazuju da su oni uz sebe imali češalj, neke lične predmete poput ključeva, satova... Ali s druge strane, svi ovi predmeti dokazuju da uz ove žrtve nije bilo nikakvih stvari koje veoma često druga strana želi da kaže da ih je bilo - naveo je Mahić.


Njihove grobnice

Po njegovim riječima, uz te žrtve su bili predmeti koje su oni nosili u svome svakodnevnom životu.

- Pretpostavljamo da su te predmete i toga dana stavili u svoje džepove ili uz sebe imali, s nadom da će i taj dan preživjeti i da će sutra dočekati kao slobodni, normalni ljudi. Ali na žalost, ti su predmeti na kraju završili u njihovim grobnicama u koje su pokopani - kazao je Mahić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.