NEIZVJESNA SITUACIJA

Jedan od ova tri kandidata zamijenit će Borisa Džonsona

Istraživanje je pokazalo da bi u glasanju Mordaunt pobjedila Sunaka sa 51 posto glasova nasuprot 37

Mordaunt, Sunak i Tras. PA MEDIA

A. O.

20.7.2022

Još uvijek je neizvjesno ko će zamijeniti premijera Velike Britanije Borisa Džonsona (Johnson)

Ostala su još tri kandidata, a riječ je o Riši Sunak (Rishi), Peni Mordaunt (Penny Mordaunt) i Liz Tras (Truss).Dodatna nakllonost

U posljednjem održanom krugu glasanja, Sunak je prikupio podršku 118 članova parlamenta iz reda konzervativaca, Mordaunt 92, a Truss 86. Iz borbe je otpala Kemi Badenoh (Badenoch) koja je imala podršku 59 konzervativaca.

Ukupno gledajući u ovom krugu glasanja Sunak je dobio naklonost dodatna dva torijevca, Mordaunt je privukla 10 novih glasova, Tras 15, a Badenoh jedan novi glas.


Posljednje glasanje

Danas je planirano da se održi posljednje glasanje koje će eliminisati jednog od kandidata. Nakon toga u toku avgusta poštom glasati će članstvo Konzervativne partije, njih oko 200.000 i petog septembra će biti poznato ime novog britanskog premijera.

Istraživanje koje je proveo YouGov na 725 članova Konzervativne partije sugerisalo je da bi u konačnom obračunu Sunak bio poražen i od Mordaunt i od Tras. Istraživanje je pokazalo da bi u glasanju Mordaunt pobjedila Sunaka sa 51 posto glasova nasuprot 37, a Tras čak i sa većom razlikom od 54 posto nasuprot 35 posto glasova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.