ANALIZIRAMO

Dodikovo medijsko mrtvorođenče: UNA TV završila kao i "vraćanje nadležnosti"

Jasno je da se nakon američkih sankcija, a sada još i rata u Ukrajini, samo rijetki još usuđuju imati veze s ovom televizijom

Una TV: Imali žestoku reklamnu kampanju. Agencije

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

20.7.2022

Početkom ove godine s emitiranjem je krenula regionalna UNA TV. Na marketingu se nije štedjelo, najavljivano je stvaranje najveće i najbolje regionalne televizije, a ponosno je predstavljan prelazak brojnih poznatih regionalnih novinarskih imena u ovu TV kuću.


Severinino „ne“

Još u oktobru prošle godine je Severina, koja je trebala imati vlastiti šou na ovoj televiziji, izjavila da ne želi imati veze s porodicom Dodik i osobom „koja vrijeđa žene na najgori način i ne priznaje da je u Srebrenici počinjen genocid".

Kao vlasnik i pokretač cijelog projekta predstavljan je „Foundcenter Investment GmbH“, što je zvanično saopćeno početkom septembra. No, tada se sakrilo da je suvlasnik i banjalučka kompanija „Infinity Media“. Zvanično, zastupnik UNA-e je Dejan Jocić, koji je predsjednik Upravnog odbora.

„Infinity Media“ je kćerka firma grupacije „Infinity International Group“, u čijem je sastavu i javnosti po tenderima poznati „Prointer ITSS“, a koji se veže za porodicu člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

I sam Dodik je potvrdio da je njegov sin Igor povezan s „Prointerom“.

- Nije vlasnik, ni ovlašteno lice, ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje s inostranim firmama i ima od toga prihode - rekao je 2019. godine Dodik u Narodnoj skupštini.

No, Dodik je negirao tvrdnje Severine, ističući da on nema nikakve veze s ovom televizijom.


Krenulo po zlu

Porodica Dodik: Smatraju se skrivenim vlasnicima televizije. Arhiv

Dodiku su u januaru ove godine, uporedo s emitiranjem UNA TV-a, proširene sankcije Sjedinjenih Američkih Država. U aprilu se sankcijama pridružila i Velika Britanija.

Nedugo nakon američkih sankcija većinski vlasnik televizije “Foundcenter Investment Gmb” iz Berlina saopćio je da se povlači iz vlasništva nad ovom televizijom. “Infinity Media” Banja Luka tako je ostala jedini vlasnik.

Istovremeno, televiziju je napustio ugledni novinar i urednik Zoran Kusovac, a kao razlog je naveo „razlike u strategiji i viziji između mene i novih vlasnika“.

Osim Kusovca, UNA TV napustio je, u međuvremenu, još čitav niz manje ili više poznatih novinarskih imena. Za to vrijeme program UNA TV-a može gledati tek manji broj korisnika u BiH. Umjesto vodeće televizije u regiji, ovaj medij po gledanosti i utjecaju ostaje potpuno marginalan.

Jasno je da se nakon američkih sankcija, a sada još i rata u Ukrajini, samo rijetki još usuđuju imati veze s televizijom koja se dovodi u direktnu vezu s porodicom Dodik. Uprkos pompeznim najavama, svi su izgledi da će i UNA TV u konačnici završiti kao i ostali Dodikovi „projekti“, poput referenduma i vraćanja nadležnosti.



Skriveni kapital

Hrvatski „Nacional“ je, pozivajući se na izvor koji je upoznat s projektom, tvrdio da je Dejan Jocić, čovjek koji nominalno stoji iza projekta UNA TV-a, još u januaru počeo „panično prodavati“ televiziju. Kontaktirao je potencijalne investitore, ali budući da je već tada bilo jasno da je riječ o projektu iza kojeg stoje potencijalno netransparentan kapital i vlasnici – nije uspio naći ulagače.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.