OGLASILI SE NA FACEBOOKU

Ambasada Rusije poslala poruku muslimanima u BiH: Ne nasjedajte na podvale

Računamo na zajednički rad sa predstavnicima Bosne i Hercegovine u Grupi strateške vizije "Rusija – Islamski svijet", naveli su

Ambnasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov. Arhiva

H. J. I.

20.7.2022

Ambasada Ruske Federacije u BiH ponovo se oglasila na svom Facebook profilu. Ovaj put su se osvrnuli na izvještavanje medija u BiH o invaziji Rusije na Ukrajinu. 

- Obratili smo pažnju na vještačka podmjetanja u nekim bosanskohercegovačkim medijima, a koja se tiču navodnog "korišćenja" u toku Specijalne vojne operacije u Ukrajini niza naroda Ruske Federacije tradicionalne islamske vjeroispovijesti u svojstvu "topovskog mesa" radi "očuvanja" života slovenskog stanovništva Rusije.

O apsurdnosti ovih pretpostavki govori već ona činjenica da niti se struktura i nacionalni sastav Oružanih snaga Rusije mijenjao posljednjih godina niti je u zemlji bila objavljena ikakva mobilizacija. Dakle u borbenim akcijama učestvuju upravo profesionalni vojnici u skladu sa ugovorom, predstavnici svih etničkih grupa zemlje, koji su dobrovoljno izabrali vojnu službu kao svoje zanimanje.


Prijetnje terorizma i nacizma

Ruski muslimani lično se suočavali sa prijetnjama terorizma i nacizma, dobrovoljno i odgovorno su donijeli odluku da daju lični doprinos borbi protiv ovih antihumanih pojava. Mnogi islamski vjernici žrtvovali su svoj život da bi spasili civilne stanovnike u Ukrajini i bili su odlikovani brojnim nagradama uključujući zvanje Heroja Rusije.

Svoj izbor su napravili i muslimani Ukrajine. U martu ove godine odjednom deset zajednica muslimana Istočne Ukrajine apelovali su o napuštanju Duhovne uprave muslimana Ukrajine te o učlanjenju u Centralnu duhovnu upravu muslimana Rusije.

Na Krimu već osam godina se nastavlja islamski preporod za zajednice krimskih Tatara. Tek tokom 2019.-2020. godina bilo je registrovano 65 islamskih društava. Od 2014. godine na poluostrvu izgrađeno je oko 50 džamija, nastavlja se sa gradnjom još oko 20 islamskih vjerskih objekata praktički u svim rejonima Republike Krim, renoviraju se stare džamije.


Interes i sigurnost

U Simferopolju se završava zidanje veličanstvene Saborne džamije Krima, koja će postati jedna od najvećih džamija u Evropi. Imat će površinu oko 6 hiljada kvadratnih metara, moći će da primi više od 2,5 hiljade ljudi istovremeno, dok će četiri munare imati visinu od po 50 metara.

Ruska država obezbjeđuje interese i sigurnost naroda svih vjeroispovijesti u njenom sastavu dok oni uzvraćaju Rusiji uzajamnošću.

Sa svoje strane također bit će nam drago da muslimani Bosne i Hercegovine ne primaju kao istinu nepismene i primitivne navode, da više saznaju o našoj zemlji direktno od svoje braće po vjeri, da muslimani doživljavaju Rusiju ne kao prijetnju već kao prijateljsku državu, koja nema skrivenih namjera prema BiH. Računamo na zajednički rad sa predstavnicima Bosne i Hercegovine u Grupi strateške vizije "Rusija – Islamski svijet" - naveli su iz Ambasade Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.