SARAJEVO

Nastavljena sjednica Doma naroda FBiH: Delegati će raspravljati o Nacrtu zakona o registru pedofila

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o sportskim klubovima u Federaciji BiH, a prema kojem će se klubovi moći registrovati kao udruženja građana i dionička društva

S. S.

Sa ranije sjednice

Foto: FENA


Nastavljena je sjednica Doma naroda Federacije BiH na kojoj će delegati raspravljati o Nacrtu zakona kojim bi Federacija BiH trebala dobiti registar pedofila.

Jedan od predlagača ovog zakona Aner Žuljević (SDP) je za "Avaz" ranije govorio o značaju ovog zakona.

- Jeste u nacrtu, ali krajnje je vrijeme da Federacija pokrene proces, koji je u RS-u završen još u martu 2018. godine. Dakle u RS već postoji taj registar osoba koje su presuđene prema Krivičnom postupku. Hrvatska ima od 2013. godine taj zakon, Srbija također ima taj zakon i Federacija BiH bi se trebala da priključi svim zemljama i ispoštuje Konvenciju, čiji je potpisnik, vezano za zaštitu spolnih sloboda maloljetnih osoba - rekao je tada Žuljević za portal "Avaza".

Sportski klubovi

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o sportskim klubovima u Federaciji BiH, a prema kojem će se klubovi moći registrovati kao udruženja građana i  dionička društva. Delegati će raspravljati i o izmjenama Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, izmjenama Zakona o Agenciji za privatizaciju. 

Na prijedlog delegata Aljoše Čampare na dnevnom redu biće i Nacrt zakona o kinematografiji i audiovizuelnom stvaralaštvu Federacije Bosne i Hercegovine.

Brojni izvještaji

Na dnevnom redu su brojni izvještaji o radu javnih preduzeća, a između ostalog raspravljat će se o izvještaju BHRT-a za 2018. godinu, JP Međunarodni aerodrom Sarajevo za 2020. godinu, BH Gas za 2019. godinu te Željeznica FBiH za 2019. godinu.

Podsjećamo, sjednica održana 7. jula je prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Više o temi Dom naroda FBiH

NA VRH

Podijeli članak na