IDE U JAVNU RASPRAVU

Jednoglasno usvojen nacrt zakona kojim bi Federacija trebala dobiti registar pedofila

Aner Žuljević je podsjetio da RS ima ovaj zakon od 2018., te zamolio delegate da ne budu sujetni, nego da podrže nacrt, a da onda dostavljaju sugestije i amandmane

Sjednica Doma naroda FBiH. FENA

Piše: S. S.

21.7.2022

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH jednoglasno su usvojili Nacrt zakona po kojem bi Federacija trebala dobiti registru pedofila. Ovaj nacrt sada ide u javnu raspravu u roku od 60 dana.

Nacrt zakona o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i malodobnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine su predložili delegati Jasmin Duvnjak (SDA) i Aner Žuljević (SDP).

Slučaj u Žepču

- Ovaj zakon će nametnuti posebne mjere za počinitelje ovih krivičnih djela, između ostalog zabrana približavanja mjestima gdje se prikupljaju djeca. Počinitelji će imati obavezu javljanja odjelima unutar MUP-a o promjeni identifikacionih dokumenata, putovanjima itd. Svaka organizacija, institucija koja se bavi djecom prilikom zapošljavanja kadra imat će obavezu provjeranja da li se neko nalazi u ovom registru - rekao je Duvnjak.

Nakon toga je delegat Jasmin Duvnjak podsjetio na slučaj pedofilije od prije nekoliko dana u Žepču.

Potreban zakon na državnom nivou

Delegat Damir Marjanović je rekao da podržava ovakav registar, ali da bi bilo idealno da postoji takav zakon na državnom nivou.

Aner Žuljević je podsjetio da RS ima ovaj zakon od 2018., te zamolio delegate da ne budu sujetni, nego da podrže nacrt, a da onda dostavljaju sugestije i amandmane.

- Oni koji su imali problema sa Krivičnim zakonom, konkretno sa krivičnim djelima u članovima od 203. do 212. trebaju da ne dođu u priliku da ga ponovo urade. Ovaj zakon je nužna potreba sa aspekta rizika koje vidimo svakodnevno u društvu - kazao je Žuljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.