SAOPĆENJE

Vlada Federacije BiH usvojila informaciju o izgradnji zamjenskih termoblokova, usvojena i kadrovska rješenja

Danas je prihvaćena i informacija ovog federalnog ministarstva o pregovorima o prijedlogu ciljeva Bosne i Hercegovine za 2030. godinu

Sa današnje sjednice. VLADA FBiH

A. O.

21.7.2022

Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o statusu realizacije projekata izgradnje zamjenskih termoblokova (Blok 7 - TE Tuzla, Blok 8 - TE Kakanj i Blok 1- TE Banovići), koja će biti proslijeđena Parlamentu FBiH na razmatranje. Ovo federalno ministarstvo zaduženo je da u skladu sa EU direktivama, te potpisanim i preuzetim obavezema izvrši izmjene i dopune energetske strategije FBiH.

Danas je prihvaćena i informacija ovog federalnog ministarstva o pregovorima o prijedlogu ciljeva Bosne i Hercegovine za 2030. godinu, te data saglasnost na prijedlog ciljeva BiH za 2030. godinu, koji je dostavilo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Prijedlog ciljeva za Federaciju BiH su dio ukupnih ciljeva za 2030. godinu za BiH i predstavljaju dobru osnovu za izradu Integrisanog energetskog i klimatskog plana BiH do 2030. godine (NECP BiH). 

Praćenje pregovora

Federalno ministarstvo zaduženo je da i dalje učestvuje i prati pregovore sa Evropskom komisijom i Sekretarijatom Energetske zajednice i sve aktivnosti na donošenju Integrisanog energetskog i klimatskog plana BiH 2030. godine i o tome izvještava Vladu Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela Odluku o dodjeli sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2022. godinu ovom ministarstvu „Kapitalni transferi javnim preduzećima - OTF d.o.o. Sarajevo - za povećanje kapitala Naftni terminali Federacije d.o.o. Ploče“.

Upoznala se sa informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o broju zaposlenih na dan 31.12.2021. godine u privrednim društvima koja su dobila finansijsku pomoć u 2020. godini (za vrijeme pandemije). U skladu s podacima u ovim privrednim društvima na dan 31.12.2020. godine broj zaposlenih iznosio je 33.348, dok je na isti dan 2021. godine broj zaposlenih iznosio 34.704 zaposlenika, te je utvrđen porast od 1.356 zaposlenika.


Javni konkurs

Također, danas su usvojeni izvještaj o zaduženju Federacije BiH po osnovu emisije trezorskih zapisa i obveznica, na dane 14.6.2022. godine i 21.6.2022. godine.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je donijela odluke o raspisivanju javnog konkursa i utvrđivanju kriterija za izbor i nominovanje članova Nadzornog odbora Sarajevo-osiguranja d.d. Sarajevo uime državnog kapitala, te utvrdila tekst javnog konkursa.

Vlada Federacije BiH je za učešće u radu i odlučivanju na predstojećim skupštinama privrednih društava opunomoćila Gorana Buhača (JP Ceste Federacije BiH), Jakuba Mušinbegovića (Tehničko remontni zavod Hadžići d.d. Hadžići) i Adnana Frljaka (BNT- Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.