OGLASILE SE SAOPĆENJEM

Majke Srebrenice: Nema razlike između negatora i zločinaca, a oni koji štiti i jedne i druge snose najveću odgovornost

Da li ćemo čekati još pola decenije da saznamo imena (oko 300 osoba sa A liste), koji su amnestirani od strane tužilaštava u BiH i još možda 30 godina da se podigne optužnica za negiranje genocida

Majke Srebrenice: U povodu godišnjice Inckovog zakona želimo još jednom upozoriti prevashodno pravosuđe Bosne i Hercegovine. Arhiv

E. Ć.

22.7.2022

Majke Srebrenice oglasile su se povodom godinu dana otkako je bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) svojom odlukom donio Zakon o dopuni krivičnog zakona Bosne i Hercegovine čime je omogućeno sankcionisanje negiranje genicida i zločina protiv čovječnosti utvrđenim presudama međunarodnih i domaćih sudova.

- U povodu godišnjice tzv. Inckovog zakona želimo još jednom upozoriti prevashodno pravosuđe Bosne i Hercegovine, ali i nadležne institucije, međunarodnu zajednicu i javnost da se zaštita zločinaca i negatora zločina realizira na najvišem nivou, ne samo u susjednim državama, nego i u BiH.


Zakon u NSRS

Naime, negatori genocida u Narodnoj skupštini RS usvojili su Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 15.7.2022. stavio van snage odluku Narodne skupštine Republike Srpske o nepriznavanju odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka o zakonu o zabrani negiranja genocida čime je potvrdio ispravnost i utemeljenje "Inckovog zakona".

Tuzilaštvu BiH je podneseno oko 40 prijava zbog raznih oblika negiranja, umanjenja ili poricanja zločina ,ali nije podignuta niti jedna optužnica. Negatori genocida su identični sa zločincima i neprocesuiranje negatora je ustvari nastavak blokada i opstrukcija državne strategije za progon zločinaca, koja se danas naziva Revidirana strategija.

Mi žrtve smo do kraja insistirali na donošenju zakona o negiranju i insistirali da se u tzv. Revidiranoj strategiji ugradi prioritetni dio o predmetima proslijeđenih od strane MKSJ iz Den Haga u BiH. Tužilaštvo BiH je ovih dana, konačno, nakon više od pola decenije traženja, objavilo informacije o tim predmetima, njih više od 800.


Obustavljeno više od 300 predmeta

Saznali smo da je više od 300 obustavljeno ili su donesene odluke o nesprovođenju istrage. Kako je moguće da 300 predmeta, njih skoro 40 posto, bude obustavljeno od strane Tužilaštva u BiH, a gdje je MKSJ napisao da postoji osnovana sumnja i dao "zeleno svjetlo" za procesuiranje u BiH. 

Znamo da su njih 300 skoro svi iz reda srpskog i hrvatskog naroda, a da su predmeti koji su označeni negativno, skoro uglavnom Bošnjaci, bili predmeti novih istraga i optužnica.

Primjer "Dobrovoljačke ulice" je najilustrativniji primjer, gdje je MKSJ dao negativnu ocjenu, a Tužilaštvo podiglo optužnicu.

Naglašavamo; Nema razlike između negatora i zločinaca, a oni koji štiti i jedne i druge snose najveću odgovornost i žrtve će biti primorane da podnose krivične prijave protiv odgovornih iz pravosuđa BiH i pred međunarodnim forumima imajući u vidu da se opstrukcija i zaštita zločinaca i negatora realizira sistemski i organizirano. 

Da li ćemo čekati još pola decenije da saznamo imena (oko 300 osoba sa A liste), koji su amnestirani od strane tužilaštava u BiH i još možda 30 godina da se podigne optužnica za negiranje genocida, upravo onoliko koliko cijeli svijet čeka optužnicu za opsadu Sarajeva.


Nećemo dozvoliti pobjedu zločinaca i negatora

Pozivamo sve nadležne institucije na čelu s VSTV kao i predstavnike međunarodne zajednice da pokrenu mehanizme kojim bi se spriječila organizirana sabotaža progona ratnih zločinaca i negatora zločina, a mi žrtve ćemo nastaviti ukazivati na one koji štite zločince i njihove zločine. Pozivamo tužilaštva u BiH da hitno stave u proceduru predmete dostavljene od MKSJ shodno anexu B tzv. Revidirane strategije i podignu optužnice za negiranje genocida.

Nećemo dozvoliti da pobjede zločinci i negatori i njihovi zaštitnici i u pravosuđu - piše u saopćenju Udruženja Majke enklave Srebrenice i Žepa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.