DOSJE NOVALIĆ

Osam godina najgoreg premijera u historiji FBiH: Afere, optužnice i začelje Evrope

lavnu riječ o rezultatima Novalićevog upravljanja Federacijom imat će građani u oktobru, a osim njih, riječ ima i pravosuđe

Fadil Novalić. Arhiva

Piše: D.Hadžović

22.7.2022

Fadila Novalića, karikaturalnog premijera Vlade FBiH, niko nikad nije birao na izborima. Ipak, i pored činjenice da ga niko nije birao, Novalić je već osmu godinu premijer Federacije BiH. Od tih osam već četiri godine je u tehničkom mandatu, odnosno Federacijom upravlja upitnim legalitetom i nikakvim legitimitetom. U uistinu nemilosrdnoj konkurenciji Novalić je uspio iskopati i postaviti novo dno kao najneuspješniji i najnesposobniji premijer u historiji FBiH.


Teško popravljiv

I sam Novalić je svjestan toga, pa posljednjih mjeseci ulaže gomile napora ne bi li nekako poboljšao svoj teško popravljiv imidž. U tu svrhu odlučio je izdvojiti i tričavih milion KM za usluge privatne PR agencije. Ipak, i Novalićevi savjetnici za medije i komunikacije su svjesni teške zadaće koju imaju, pa umjesto isticanja konkretnih rezultata, kojih nema, po društvenim mrežama možemo pratiti premijerova pentranja po planinama, komične FB monologe i klevetanja i vrijeđanja političkih oponenata.

U ovom tekstu se, dakako, nećemo time baviti, nego ćemo tek nabrojati ono što će iza Novalića ostati nakon osam godina na čelu Federacije. Ono po čemu je Novalić jedinstven primjer u svijetu je to što je kao premijer uspio zaraditi optužnicu i nakon toga uredno nastavio obavljati svoju funkciju.

Kriminalnoj organizaciji i respiratorskoj mafiji, s optuženim Fadilom Novalićem na čelu, suđenje u aferi „Respiratori“, teškoj 10,5 miliona KM, bit će nastavljeno krajem avgusta. Radi se o jednoj od najvećih kriminalnih afera.

Nakon što je bh. bolnicama sedmicama nedostajalo respiratora dok su građani umirali od koronavirusa Novalić je u jednom trenutku na aerodromu slavodobitno dočekao isporuku kineskih uređaja, za koje nam je tada otkrio da „jedan respirator snabdijeva dva pacijenta“ i da se radi o „najboljoj ponudi u branši“. Uređaji koje je nabavio posredstvom malinara i TV voditelja Fikreta Hodžića, a koji su plaćeni po cijeni višestruko višoj od stvarne, ispostavilo se ubrzo, kineski su prijenosni respiratori sumnjivog kvaliteta, za koje je izvjesno da su za mnoge pacijente bili pogubni.


Porazni rezultati

Novalić se može pohvaliti i rezultatom da je FBiH posljednja u Evropi nabavila vakcine protiv koronavirusa, a građani su po spas morali ići u susjednu Srbiju, koja im je omogućila da se besplatno vakcinišu. Ako nije bilo vakcina, jeste masovnog pomora, pa je BiH druga po smrtnosti od korone u Evropi, odmah poslije Bugarske.

I ovo ljeto Hercegovinom bjesne požari, a FBiH i dalje nema kanadere, pa pomoć za gašenje požara moli od susjedne Hrvatske. Nije premijera Novalića pretjerano stid oglašavati se i izaći pred građane nakon što je, prije tačno godinu, najavio da će Vlada FBiH kupiti kanadere.

U junu ove godine Novalić je, teška srca, otkrio da je u skoro osam godina njegove vladavine izgrađeno 30,9 kilometara autocesta. Poređenja radi, prethodna vlada je u manje u četiri godine izgradila 53 kilometra puteva! Međutim, Novalić je zato bio gorljiv zagovornik povećanja akciza na gorivo 2016., tvrdeći tada da će uvođenjem dodatnih nameta građanima, odnosno “ukoliko se usvoje akcize, završiti autoput za šest-sedam godina”. Prošlo je taman toliko.

Pomoć privrednicima od Vlade FBiH za saniranje posljedica COVID-a bila je jedna od najzakašnjelijih i najskromnijih u čitavoj Evropi. Vlada FBiH nije uradila ništa na smanjenju nameta kako bi se privrednicima olakšalo poslovanje i rasteretili radnici. Umjesto toga, Novalić je krizu pokušao iskoristiti za provođenje sramotne porezne reforme kojom bi, umjesto smanjenja, povećao čitav niz nameta.

Tokom mandata Novalića BDP po glavi stanovnika BiH je drugi odzada u siromašnom regionu zapadnog Balkana, a istovremeno je kontinuirano bilježen egzodus stanovništva iz naše zemlje, uglavnom onog mladog i obrazovanog.

I rezultate Novalićevog upravljanja Federacijom mogli bismo nabrajati unedogled, no glavnu riječ o njegovom poslu svakako će imati građani u oktobru. A osim njih, riječ i dalje ima i pravosuđe.




Urnebesni gafovi

Osim katastrofalnim rezultatima, tokom svojih mandata Novalić je građane počastio i brojnim gafovima. Tako su se građani uvjerili da ih vodi premijer koji nije uspio “provaliti” tehniku stavljanja maske na lice.

Za poslanika Muhammeda je ustvrdio da bi danas nosio Armanijevo odijelo, za puteve je otkrio da je u njih puno uloženo, samo se to „ne vidi na pravi način“, informacije da je ulje u BiH poskupjelo za 37 posto je objasnio tvrdnjom da ulje nije skuplje 37 posto, nego kupujemo 37 posto manje, a u anale svjetske filozofske misli nesumnjivo će ući njegova izjava: „Poslije sutra dolazi prekosutra.“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.