PADAJU MASKE

Dodik se pridružio Izetbegoviću i Komšiću u napadima na Šmita

Mi to nećemo provesti, rekao je predsjednik SNSD-a povodom najava novih mjera OHR-a

Dodik: Šmit nema pravnog osnova da bilo šta nameće. Agencije

E. Ć.

22.7.2022

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se sa zastupnikom i izvjestiteljem CDU-a u Bundestagu za Bosnu i Hercegovinu Peterom Bejerom (Beyer). Nakon sastanka, Dodik se obratio medijima.

Ponovio je da ne priznaje visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), te da je on lažan i nije izabran u skladu s procedurama. 

- Ja sam po tom pitanju principijelan. On nema pravnog osnova da bilo šta nameće - rekao je Dodik, komentarišući najave da bi Šmit do 1. avgusta mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona u našoj zemlji.



RS neće provesti ono što Šmit nametne

Još jednom je ponovio da Republika Srpska neće provesti ništa što Šmit nametne, te da se njegove odluke neće objavljivati u Službenom glasniku.

Dodik je rekao da "BiH može biti ustavna ili je neće biti".

- Mi to jasno kažemo, dok su Hrvati lukaviji, a slično misle. Ponavljam, mi u Republici Srpskoj nećemo provoditi njegove ranije nametnute odluke. Deset godina pričamo o Izbornom zakonu i sada se pojavi Šmit i hoće on nešto da nametne. Ja nisam konvertit kao onaj Peđa (op.a Predrag Kojović) - naveo je Dodik.

Prošla je godina dana otkako je bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida.

- Godina je od nametanja zakona bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, a ja isto mislim. U Srebrenici je bio zločin, a ne genocid. Mislim da se u ovoj godini od nametanja zakona povećao broj Srba koji isto misle.


Džaferović i Komšić sinhronizovano djeluju

Dodik je optužio dva člana Predsjedništva Šefika Džaferovića i Željka Komšića da sinhronizovano koče projekte u RS, među kojima je i izgradnja gasovoda.

- Dva člana Predsjedništva djeluju sinhronizovano na pozicijama sarajevske Bošnjačke politike, protiv Hrvata i Republike Srpske. 

Mi već deset godina čekamo tu vrstu priče oko izgradnje gasovoda, mislim da se radi o patološkom pristupu da se onemogućava projekat koji treba da obezbjedi redovno snadbjevanje gasa jednom dijelu građana BiH, u RS - rekao je Milorad Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.