POLITIČKA KORUPCIJA

Budžeti u funkciji predizborne kampanje: Uzmite im "stoju", a glasajte po svojoj volji!

Vladinih sto maraka pokušaj je kupovine glasova uoči oktobarskih izbora

Daju novac koji su uzeli od istog naroda. Agencije

Piše: A. Bajramović

24.7.2022

Više od 530.000 građana FBiH do sredine septembra dobit će novčanu pomoć od po 100 KM iz budžeta Vlade FBiH.

Niko ne osporava potrebu da se u najvećoj poratnoj ekonomskoj krizi pomogne najugroženijima, na tome već mjesecima insistiraju i ekonomski stručnjaci, udruženja, sindikati i mediji, ali upitni su efekti ovakvog načina raspodjele novca i da li je u pozadini još jedan pokušaj kupovine glasova uoči oktobarskih izbora.


Nema mjera

Ekonomski stručnjak Draško Aćimović ovu uredbu tumači dvojako.

- Dobro je sve što se da ljudima, samo da nije kod njih, da ne ostane njima, njihovom rasipanju i kriminalu. Sve što se da narodu, pozdravljam. S druge strane, da li je to predizborni manevar – naravno da jeste. Na taj način pokušava se uticati na birače u BiH. Nadam se da će birači to prepoznati i ja ih pozivam da im uzmu „stoju“, a da glasaju po svojoj volji - kaže Aćimović.

Predsjednik Foruma građana Tuzla i bivši predsjednik CIK-a Vehid Šehić tvrdi da se radi o klasičnom vidu političke korupcije.

- Ovdje nema socijalnog programa ni mjera Vlade, kao u drugim državama. Činjenica je da politički lideri narodu daju po 100 KM jednokratne pomoći, a sebi su podigli plaće za 500. To sve govori o njihovom nedostatku empatije i morala - ističe Šehić.


Šehić: Građani se moraju izboriti za slobodu. Agencije

Kao i ranijih izbora, u funkciji predizborne kampanje bit će i budžeti ostalih nivoa vlasti, kroz projekte čiji se početak i kraj tempiraju uoči izbora.

- To je dio prakse kojoj svjedočimo godinama, pa ponovo gledamo i predizborna asfaltiranja, popravljanja, bacanje para do prvih kiša - dodaje Šehić.


Bez ucjena

Još jedanput ističe da izbori u oktobru neće biti demokratski niti će predstavljati praznik demokratije, već je 2. oktobar dan kada se građani BiH moraju izboriti za svoju slobodu. Da slobodno biraju, bez podvala, ucjena i prijetnji.

- Da ne dozvolimo da nas procjenjuju na mizerne iznose od 30, 50 ili 100 KM, jer daleko više vrijedimo - navodi Šehić.

Sistemska rješenja

Kao prijedlog koji je na tragu zahtjeva struke Aćimović ocjenjuje najavu federalnog ministra industrije, energetike i rudarstva Nermina Džindića da ugrožene kategorije stanovništva budu oslobođene plaćanja računa za struju u iznosu od 100 KM.

- Ja bih pohvalio taj prijedlog ministra Džindića, jer od početka zagovaramo subvencije kroz račune za komunalne usluge. Da ljudi do Nove godine barem malo odahnu - ističe Aćimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.