SJEDNICA DF-A

Komšić: Motiv stranaca antiislamski, u evropskim muslimanima vide Jevreje

Bojim se da ovdje glavni problem, gdje je zapravo motiv stranaca za sve što rade sebi i BiH i pritisak da se donesu potpuno antievropski zakoni, zaista duboko prije svega antiislamski

Željko Komšić. N1

Piše: D. H.

23.7.2022

U Sarajevu je danas održana sjednica Glavnog odbora Demokratske fronte. Prema riječima lidera Željka Komšića, ona je trebala biti svečanog karaktera, ali je zbog akutelne situacije u vezi sa očekivanom odlukom Visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona, otišla u drugom smjeru.


Zaboravite sve što ste radili, biće ovako

- Pravac kojim je krenuo Visoki predstavnik, mada je nepošteno reći samo on jer jedan dio međunarodne zajednice stoji za ovoga i podstiče ga da to uradi, generalno nije dobar. Nedavno smo imali završene pregovore o promjenama Izbornog zakona. Po meni, logično su završeni jer je temelj za te promjene bio je pogrešan. Sada se postavlja pitanje šta u kontekstu tih propalih pregovora i sastanaka nakon pregovora u Briselu? Jer tamo smo preuzeli neke obaveze. I kao da ništa nije bilo, pojavljuje se kao grom iz vedra neba priča o nametanju izmjena Izbornog zakona. Nešto tu ne štima. Očigledno smo tračili vrijeme s pričama o izmjenama Izbornog zakona. Cijela priča je poslužila da se dodatno komplikuju politički i etnički odnosi u BiH - rekao je Komšić.

Dodaje da je na kraju, kada je bilo jasno da pregovori propadaju, ni poruče “vidjet ćete da nije propalo, sad ćemo uraditi ovako i to po željama i namjerama susjedne države”.

- To je prvi razlog zašto se ljudi pitaju čemu sve ovo?! Ako namećete izmjene Izbornog zakona koje potpuno odudaraju od onoga što smo svi mi preuzeli kao obavezu, čak i BiH koja je objavila Mišljenje EK, sada odjednom izlazi visoki predstavnik podstaknut od nekih članica međunarodne zajednice da kaže ‘zaboravite sve što ste radili, biće ovako’. Što je u suprotnosti što od nas traži međunarodna zajednica gdje se zahtijeva eliminacija diskriminacije”, rekao je Komšić.


Bekskrajno licemjerje

Jedan od zaključaka GO DF-a je da pozovu Christiana Schmidta i “one koji ga guraju u to”, da “to ne radi”. Pitaju se zašto to, ako je to izlaz iz ove situacije, nisu odmah uradili.

- Kome izlazite u susret – zahtjevima susjedne zemlje koja nema pravo da se miješa u te stvari i onima koje ste označili kao jedne od glavnih krivaca za zastoj evropskog i svakog puta BiH? Šta radite i šta hoćete od nas – pitanje je međunarodnoj zajednici. Kažete ‘ispunite to zemlja će napredovati’, a onda nas vraćate u 1996. Je l to to? Kako se to zove, kako bi se zvalo u svakoj zemlji? Najblaža ocjena je da je to jedno beskrajno licemjerje - rekao je Komšić.

Istakao je kako Schmidtu i međunarodnoj zajednici treba poručiti da “nisu budale, da znaju čitati između redova i ono što piše”.

“To se tako ne radi. Ako mislite da je to dobar model organizacije države i društva, uvedite to u svoje zemlje. Mi ovo zovemo demokratijom za rezervat”, dodao je.

Osvrnuo se i na Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, koji je vrijeđao zastupnika Bundetsga Adisa Ahmetovića i njegov prijedlog rješenja.

- Zašto se to radi? Bojim se da ovdje glavni problem, gdje je zapravo motiv stranaca za sve što rade sebi i BiH i pritisak da se donesu potpuno antievropski zakoni, zaista duboko prije svega antiislamski. Jer izgleda da mnogi na ovom kontinentu u današnjim evropskim muslimanima gledaju nove Jevreje. A poblem su posebno Bošnjaci koji čak imaju svoju državu jer kako drugačije protumačit sve što radite?! Ima tu otvorenog fašizma poput Orbana koji govori o kršćanskoj Evropi, stidljivog koji nam se pokušava nametnuti kroz instituciju OHR-a, do vulgarnog fašizma Zorana Milanovića - poručio je Komšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.