KOMENTAR

Da li će se Komšić pojaviti na otvaranju Pelješkog mosta i uputiti izvinjenje Hrvatskoj?

Zbog navedenih razloga, ukoliko se ikad počne pričati o kandidatskom statusu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, neće biti čudno ukoliko Hrvatska počne postavljati brojne ultimatume BiH

Željko Komšić: Lagao da se ugrožava izlaz BiH na otvoreno more. ARMIN DURGUT / PIXSELL

Piše: S. S.

26.7.2022

Večeras će svečano biti otvoren Pelješki most. 

Izgradnja Pelješkog mosta je dugi niz godina bila tema prikupljanja glasova dodatnim urušavanjem međususjedskih odnosa BiH i Hrvatske od strane niza političara iz Sarajeva. Predvodnik tog procesa je bio član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

Ukupna vrijednost ovog projekta, koji je imao za cilj bolje povezivanje Dalmacije sa ostatkom Hrvatske, je bila oko 420 miliona eura, a sufinansiran je iz budžeta Evropske unije u iznosu od skoro 80 posto. Uprkos čvrstim garancijama iz Evropske unije te analizama niza stručnjaka da pristup BiH otvorenom moru izgradnjom ovog mosta neće biti ugrožen, sarajevska politika u liku prvenstveno DF-a, a onda i SDA, je godinama „jahala“ po ovoj temi .

Međunacionalne tenzije

Najavljivali su Željko Komšić i Šefik Džaferović 2019. godine da će tražiti obustavu izgradnje Pelješkog mosta, a u slučaju da se ne ispune njihove neracionalne želje najavljivali su tužbu pred međunarodnim sudovima. To se u tom trenutku spriječilo zahvaljujući vetu Milorada Dodika.

U junu ove godine ispod Pelješkog mosta prema Neumu je prošao kruzer dužine čak 237 metara, širine 32,5 metara i visine 51,5 metara, što je najveći brod koji je uplovio u historiji pomorskog bosanskohercegovačkog akvatorija, čime su demaskirane sve laži koje su proizašle koje su proizašle iz kuhinja ove dvije stranke. 

Jasno je sa ove tačke gledišta da je jedini cilj njihovih zahtjeva bio dizanje međunacionalnih tenzija, a u slučaju Željka Komšića provokacija reakcije Dragana Čovića, što je u dugogodišnjem političkom obitavanju člana Predsjedništva BiH glavni adut za prikupljanje glasova.

Zla namjera, a ne neznanje

Kako je izgradnja ovog mosta uveliko počela, reakcije iz SDA i DF-a su se postepeno smanjivale, a zadnju godinu to nije uopšte bila tema. Svjesni su bili i u ovim strankama da nisu bili u pravu i da mogu time samo isprovocirati neku reakciju iz Evropske unije, čime će sve njihove teze pasti u vodu. Šutili su i iz ove dvije stranke kada je najveći kruzer u historiji uplovio u Neum. Šute i sada. Da li je to preko noći Pelješki most "prestao ugrožavati izlaz BiH na more"?

Najmanje što mogu uraditi iz ove dvije stranke je da se pojave na otvaranju ovog mosta i upute izvinjenje državi Hrvatskoj, čime će bar pokazati da su njihove izjave bile prouzrokovane neznanjem, a ne zlom namjerom. Takav principijelni pristup bi bio poruka i politici Hrvatske, koja se u mnogo slučajeva po raznim pitanjima ogriješila o BiH, da se može i mora drugačije te da su odnosi susjednih zemalja veoma važni, pogotovo dvije zemlje u kojima brojni državljani imaju dvojna državljanstva te dvije zemlje. Naravno, od toga neće ništa biti, jer njihove izjave nisu bile prouzrokovane neznanjem, a dovele su u Hrvatskoj do kašnjenja početka radova.

Zbog navedenih razloga, ukoliko se ikad počne pričati o kandidatskom statusu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, neće biti čudno ukoliko Hrvatska počne postavljati brojne ultimatume BiH, na istom principu kao što to rade Grčka i Bugarska Sjevernoj Makedoniji. Možda tada Željka Komšića, Bakira Izetbegovića i Šefika Džaferovića ne bude više u politici, ali će posljedice njihovog kratkovidnog posmatranja politike ostati trajne.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.