PROŠIREN DNEVNI RED

Poslanici pozivaju Šmita da se obrati na sjednici Predstavničkog doma PFBiH

Pozivamo visokog predstavnika da odustane od nametanja odluke kojom bi se legaliziralo etničko čišćenje i počinjeni genocid u BiH, te bio prekršen Ustav FBiH, rekao je Mašić

Glasat će se o prijedlozima koje su predložili klubovi poslanika SDA, HDZ-HNS, SDP BiH i DF. Fena

A. Č. / Fena

26.7.2022

Dnevni red dvodnevne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH proširen je s tačkom koja se tiče navodnih odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) u vezi s izbornom reformom.

Glasat će se o prijedlozima koje su predložili klubovi poslanika SDA, HDZ-HNS, SDP BiH i DF.

Klub poslanika SDA traži od predsjedavajućeg doma Mirsada Zaimovića da uputi poziv Šmitu sa zahtjevom da se na dvodnevnoj sjednici, koja je u toku, obrati poslanicima i obrazloži informacije koje su se pojavile u javnosti posljednih dana, a koje se tiču izmjena Ustava FBiH i nametanja Izbornog zakona BiH.

- To je neophodno prije svega kako bi se zastupnici u Predstavničkom domu ali i šira javnost upoznali o aktivnostima koje je najavio OHR u BiH. Mnoga su pitanja koja zbunjuju javnost ali i same zastupnike kao što je najava amandmana na Ustav FBiH vezana za uvođenje cenzusa od tri posto prilikom izbora delegata u Domu naroda – rekao je Feni predsjednik Kluba SDA Adnan Efendić.

Najveća politička kriza

Klub poslanika SDA traži poštivanje Briselskog sporazuma i rješavanje svih bitnih pitanja u BiH dijalogom u institucijama BiH.

Poslanici Kluba HDZ BiH-HNS danas su predložili da se na dnevni red sjednice Predstavničkog doma uvrsti “Deklaracija o provedbi Ustava BiH, Ustava FBiH, međunarodnih sporazuma i pripadajućih aneksa te provedbi presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava glede reforme izbornog zakonodavstva BiH”.

Predsjednik Kluba HDZ BiH-HNS Marijan Klaić istakao je da u okolnostima najveće političke krize u kojoj se nalazi BiH, obaveza je štiti ustavni poredak i institucije BiH i Federacije BiH.

- Smatramo da iznošenje maksimalističkih zahtjeva i težnje za radikalnim promjenama Ustava, s koje god strane da dolaze, dovode samo do daljnjeg produbljivanja krize, dodatnih podjela i narušavanja povjerenja među narodima i građanima – kazao je Feni Klaić.

Klub HDZ-HNS traži da Predstavnički dom potvrdi kako je konstitutivnost triju naroda i njihovo legitimno predstavljanje temelj dejtonskog-pariškog mirovnog sporazuma.

- Bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti koju je upravo Ustavni sud BiH označio kao natkrovljujućim načelom, kao i nasrtaji i negaciju Odluke Ustavnog suda BiH, znače rušenje ustavnog poretka BiH i Dejtonskog sporazuma. Sve anomalije političkog sustava koje se reflektiraju kroz diskriminaciju i političku majorizaciju moraju biti otklonjene i usklađene kroz reformu izbornog zakonodavstva i ograničene ustavne reforme – dodao je Klaić.

Protiv podjele BiH

Klub poslanika SDP-a predložio je donošenje Deklaracije o neprihvatanju prijedloga Ureda visokog predstavnika (OHR) za izmjene entitetskog ustava i drugih zakonskih akata kojim bi se dodatno produbile etničke podjele i diskriminacija po toj osnovi u zemlji.

- Pozivamo visokog predstavnika da odustane od nametanja odluke kojom bi se legaliziralo etničko čišćenje i počinjeni genocid u BiH, te bio prekršen Ustav FBiH. Također, pozivamo OHR i potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma na poštivanje i dosljednu primjenu odredbi ovog sporazuma – rekao je Feni predsjednik Kluba SDP-a Damir Mašić.

Klub poslanika Demokratske fronte uputio je Deklaraciju “Protiv podjele BiH, za građansku i demokratsku” kroz koju je izraženo jasno opredjeljenje da rješenje pitanja kršenja ljudskih prava u BiH leži u provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava i da bilo kakvo nametanje izmjena ustava i izbornog zakona u pravcu daljnje diskriminacije građana nije prihvatljivo.

- Opredjeljeni smo da se, za građansku i evropsku BiH u kojoj će svi građani imati ista prava, borimo svim demokratskim sredstvima – poručila je predsjednica Kluba DF Alma Kratina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.