KRIZA

Sindikalna potrošačka korpa veća iz mjeseca u mjesec: Rast plaća "gutaju" nova poskupljenja

Sad je do vlasti da naprave model prema kojem će radnici dobiti više, poslodavci platiti manje, a da budžet ne bude oštećen

A. Kukić

Gavran: Za deset godina plaća realno smanjena

Foto: Agencije


Prosječna mjesečna neto plaća u BiH u maju iznosila je 1.106 KM, a, prema zvaničnim podacima, u posljednjoj deceniji porasla je za 270 KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

S druge strane, sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za maj iznosila je 2.639 KM i za 145,64 KM bila je veća u odnosu na aprilsku. Osim toga, trend rasta je prisutan iz mjeseca u mjesec. To znači da mnogi građani rast plaće i ne osjete jer razlika biva “progutana” poskupljenjima.

Deset godina

Ekonomski analitičar Igor Gavran kazao je za “Avaz” kako povećanje prosječne plaće ni u kom slučaju ne prati povećanja troškova života i cijena.

- Naša prosječna plaća je u ovih deset godina, ako ćemo realno, smanjena, a ne povećana. S druge strane je problem što ni tu prosječnu plaću nema mnogo građana, već žive sa znatno nižim primanjima. Recimo, kada se danas diskutira o traženjima sindikata da minimalna plaća bude 1.000 KM, to se proglašava nerealnim. Taj zahtjev je aktuelan već godinu, a za taj period su, svi smo svjedoci, troškovi života drastično povećani - kaže Gavran.

Manji zahtjevi

Dodaje kako su današnji zahtjevi sindikata u realnoj vrijednosti dosta manji nego što je nekad bilo te da tih 1.000 KM vrijedi kao 800 KM.

- I samim tim postaje puno opravdaniji zahtjev koji se ne može odbacivati kao nerealan. Kada je riječ o plaćama, dugoročno rješenje je oporezivanje doprinosa za rad u skladu s tim da se omogući povećanje plaća i tu se slažu sve strane – i poslodavci i radnici, a sad je do vlasti da naprave model prema kojem će radnici dobiti više, poslodavci platiti manje, a da budžet ne bude oštećen - objašnjava Gavran.

Veći troškovi

S rastom troškova života, hrane, energenata, ali i ostalih potrepština neminovan je rast potrošačke korpe.

- Sindikalna potrošačka korpa je u konstantnom rastu, u jednom periodu se od Vlade potpuno odbacivala ideja potrošačke korpe jer im podaci nisu odgovarali - kaže Gavran.

NA VRH

Podijeli članak na