DUGOGODIŠNJI PROBLEM

Kruže fotografije ljudi koji spavaju na ulici u Zavidovićima, gradonačelnik pojasnio o čemu je riječ

Oni sad pokušavaju pritiskom da dođu do rješenja, ne znam da li su politički nagovoreni i poticani, da dođu tu i spavaju, rekao je Mujanović

Hašim Mujanović: Radimo projekte stambenog zbrinjavanja. DRUŠTVENE MREŽE

Piše: S. Spahić

26.7.2022

Na društvenim mrežama su počele kružiti fotografije nepoznatih osoba koje spavaju pred zgradom Općine u Zavidovićima. Kako je za portal "Avaza" rekao Hašim Mujanović, gradonačelnik Zavidovića, riječ je o pripadnicima romske populacije.

- U Zavidovićima je jedna od najvećih, ako ne i najveća romska zajednica. Mi smo radili neke projekte stambenog zbrinjavanja romske populacije u posljednjih 15 godina. Trenutno su ostale samo tri romske porodice stambeno nezbrinute. Obzirom na njihovu demografsku politiku i rađanje oni zaista ne žele da žive u zajedničkom domaćinstvu sa svojim roditeljima. Oni izađu iz tog domaćinstva - pojašnjava Mujanović za portal "Avaza". 

Ne treba činiti nepravdu prema drugim stanovnicima

Kako pojašnjava, pokušava se pritiskom isposlovati da se i tim porodicama riješi stambeno pitanje, iako su već stambeno zbrinuti.

- Radili smo sa raznim humanitarnim organizacijama na stambenom zbrinjavanju i velik broj je zbrinut. Ovo što trenutno imamo, jedna gospođa koja je tu bila ona ima desetero djece. Problem je što se to ne može jednostavno riješiti, a na drugoj strani činimo nepravdu prema nekim drugim stanovnicima, odnosno pripadnicima drugih naroda. To je onda problem, postavlja se pitanje zašto samo romsku populaciju zbrinjavati - kazao je Mujanović.

Građani spavaju u Zavidovićima na ulici. FACEBOOK

Kompleksna situacija

Hašim Mujanović smatra da niti u jednu grupu nije uložen veći novac u stambeno zbrinjavanje kao u romsku populaciju. 

- Oni sad pokušavaju pritiskom da dođu do rješenja, ne znam da li su politički nagovoreni i poticani, da dođu tu i spavaju. Njih nema više tu, jučer sam ih zatekao pred zgradom Općine. Obavio sam tada razgovor s njima i rekao da nemamo mogućnosti da ih smjestimo, osim u Dolovima gdje smo smjestili tu populaciju, gdje smo mi vlasnici tih stanova, ali je problem što oni međusobno trguju, odnosno oni izađu iz tog stana i daju ga pod kiriju nekome drugom. Ja im kažem da je to zloupotreba i da mi donesu imena i prezimena tih osoba koje to rade i ja ću rješenje promijeniti i vi ćete biti smješteni. Međutim, oni nikad ne dođu sa tačnim podacima da bi mi mogli eventualno njih zbrinuti - rekao je Mujanović za "Avaz".

Kako pojašanjava Hašim Mujanović situacija je kompleksna:

- Nije rješenje ni pomoć ovakva kakva jeste, nego je rješenje da oni idu u školu, da mijenjanju svoj način i pristup prema životu - zaključio je Mujanović za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.