FEDERALNI PARLAMENTARAC

Mašić za "Avaz": Predstavnički dom je poslao poruku da se protivi tendencijama OHR-a

To bi predstavljalo i legalizaciju etničkog čišćenja i genocida i agresije na BiH, jako loše poruke bi se poslale herojskim sredinama poput Goražda, koje je odbranilo BiH na Drini, rekao je Mašić

Damir Mašić: Odluka OHR-a degradacija svega što građani žele. AGENCIJE

Piše: S. S.

26.7.2022

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici je raspravljao o Informaciji o aktivnostima OHR-a vezanim za izmjene Ustava FBiH i nametanju Izbornog zakona BiH, te je usvojio Deklaraciju o zaštiti multietničkog karaktera BiH, koju su potpisali SDA, SDP BiH, SBB BiH, Demokratska fronta, Naša stranka, PDA i Pokret za državu, ali je odbijena druga Deklaracija predložena od strane HDZ-a BiH.

Tim povodom smo kontaktirali zastupnika SDP-a u ovom domu Damira Mašića, koji je pojasnio značaj ove deklaracije.

- Jako nam je bilo stalo da danas Predstavnički dom, kao najviši zakonodavni organ u Federaciji BiH, pošalje vrlo jasnu, nedvosmislenu poruku da se žestoko protivimo tendencijama i namjerama, nažalost, u ovoj situaciji OHR-a oko nametanja rješenja koja bi definitivno bila degradacija svega onoga što mi u BiH, obični građani želimo, a to je da ona bude moderna zemlja 21. stoljeća, da bude multietnička - rekao je Mašić za portal "Avaza".

Legalizacija etničkog čišćenja

Rješenja koja su se pominjala u javnosti i rješenja koja su prezentirana od strane OHR-a su sve suprotno od toga, mišljenja je Damir Mašić.

- To bi predstavljalo i legalizaciju etničkog čišćenja i genocida i agresije na BiH, jako loše poruke bi se poslale herojskim sredinama poput Goražda, koje je odbranilo BiH na Drini, jer po ovim rješenjima oni ne bi delegirali ni jednog delegata iz bilo kojeg konstitutivnog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH. Imajući u vidu sve to ovom Deklaracijom uspjeli smo napraviti prilično veliki konsenzus u Predstavničkom domu BiH, jer su klubovi osam političkih subjekata na kraju zajedno usaglasili tekst Deklaracije i glasali za njega - poručio je Mašić za "Avaz".

Ne osjeća nikakvu obavezu

Pojasnio je i da je Deklaracija od strane kluba HDZ-a dobila samo 12 glasova.

- Naša Deklaracija je imala prilično širok konsenzus, obzirom da je bilo pred kraj radnog radnog, 57 zastupnika je glasalo za Deklaraciju i poslali smo, kao i građani sinoć ispred OHR-a, jasnu i nedvosmislenu poruku gospodinu Šmitu šta mislimo o svemu tome - kazao je Mašić za "Avaz".

Upitan kako komentariše to što se na sjednici nije pojavio visoki predstavnik Kristijan Šmit, iako je dobio poziv zastupnika:

- Šmit ne osjeća nikakvu obavezu i odgovornost prema građanima ove zemlje. On se nije udostojio u prethodnih deset dana, otkako traju spekulacije u kojem smjeru će ići eventualno nametanje izmjena Izbornog zakona, da na bilo koji način, pa makar i javnosti u vidu saopćenja, prokomentariše bilo šta. Da bude iskren nisam bio optimista da će se pojaviti u Parlamentu FBiH obzirom da deset dana šuti. Nažalost, to je poslalo lošu sliku građanima ove zemlje o čijoj sudbini on odlučuje - zaključio je Mašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.