NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Usvojene izmjene Zakona o akcizama u prvom čitanju: Sada ide u amandmansku proceduru

Za ovaj prijedlog je glasalo svih 14 prisutnih delegata

Sjednica Doma naroda PSBiH. FENA

Piše: S. S.

27.7.2022

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini u prvom čitanju, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate na period pola godine uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca. Sada će ovaj prijedlog proći amandmansku proceduru i o njemu će se delegati morati izjasniti u drugom čitanju. Za ovaj prijedlog je glasalo svih 14 prisutnih delegata.

Podsjećamo, na sjednici održanoj 9. marta Predstavnički dom PSBiH usvojio je prijedlog izmjena Zakona o akcizima u BiH čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez.

Ovim prijedlogom će doći do smanjenja cijena na gorivo do 50 feninga. Dušanka Majkić je kazala da je prijedlog nakaradan i ako se ne usvoje amandmani prijedlog će biti odbijen od strane delegata SNSD-a.

Predlagač Saša Magazinović je rekao da je ovaj prijedlog prije 140 dana usvojio Predstavnički dom PSBiH.

- Na jučerašnjoj sjednici komisije je utvrđeno da je usklađen sa ustavom i zakonom. Drago mi je da su obje entitetske vlade ovo u međuvremenu podržale. Svi smo svjesni očekivanja građana. Iskustva iz regije govore da nema nikakvog razloga da ne posegnemo za ovakvom mjerom - rekao je Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.