U PRVOM ČITANJU

SDP: Pozdravljamo jednoglasnu odluku Doma naroda BiH koji je usvojio Zakon o ukidanju akciza

Predlagač je bio Saša Magazinović

Usvojen prijedlog Zakona Saše Magazinovića. Avaz

H. J. I.

27.7.2022

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini u prvom čitanju, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate na period pola godine uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca.

Predlagač je bio Saša Magazinović (SDP). Iz SDP-a su naveli da pozdravljaju jednoglasnu odluku Doma naroda BiH koji je u prvom čitanju usvojio Zakon kojim se ukidaju akcize na gorivo.

- Iako je od usvajanja ovog prijedloga SDP-a u Predstavničkom domu prošlo 140 dana, važno je da je Dom naroda razmatrao zakon i da je učinio važan korak naprijed ka konačnom ukidanju akciza čime će gorivo biti znatno jeftinije.



Drago nam je da je Dom naroda BiH pokazao razumijevanje za naš prijedlog i uvažavanje činjenice da se ovom mjerom ublažavaju teške posljedice inflacije na građane. Pojeftinjenje goriva je značajan korak i mjera za smanjenje troškova života građana. Primjeri iz regije gdje je korištena ista mjera pokazuju njenu opravdanost i korist za sve ljude. Očekujemo da će posljedično doći i do pojeftinjenja drugih proizvoda i namirnica čije cijene su vezane za cijene prijevoza, odnosno cijene goriva.

Od samog početka tvrdimo da racionalni razlozi za pojeftinjenje goriva ukidanjem akciza postoje, ali je do sada nedostajao razum. Pozivamo Dom naroda da u što je moguće kraćem roku propisanom poslovnikom usvoji Zakon kojim se ukidaju akcize i u drugom čitanju kako bi pozitivne efekte pojeftinjenja goriva osjetili svi u Bosni i Hercegovini - naveo je SDP u saopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.