CRVENA OLOVKA

Akademik Kurtćehajić: Dodik neće doživjeti nezavisnost RS, Radončić je održao riječ

U toku intervjua, akademik Kurtćehajić se osvrnuo na proteste ispred zgrade OHR-a, tehničke izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit...

Piše: H. J. I.

27.7.2022

Gost ovosedmičnog izdanja "Crvene olovke" bio je predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ akademik Suad Kurćehajić, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. 

U toku intervjua, akademik Kurtćehajić se osvrnuo na proteste ispred zgrade OHR-a, tehničke izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt), obećanje koje mu je dao predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, skandalozne izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će "RS postati nezavisna za vrijeme mog života"...

Akademik Kurtćehajić je istakao da je istupio iz SDP-a jer mu se nije pružila šansa. 

- Moram stvarno reći, tada je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić razgovarao sa mnom, rekao mi je da li bi te zadovoljila treća pozicija. Pazite, to nije bilo jednostavno. To je bilo par dana uoči finaliziranja listi. Znači morao je u tom pogledu da dobije konsenzus ljudi. Ja zaista mislim da je meni predsjednik SBB-a dao šansu - rekao je Kurtćehajić. 

Osvrnuo se i na izjavu člana Predsjedništva Milorada Dodika da će "RS postati nezavisna za vrijeme mog života".

- Po mom mišljenju, Dodik ne treba da razmišlja na taj način. Srbi u Bosni trebaju da razmišljaju o Bosni kao svojoj državi. Ne treba slati takvu poruku svom narodu, to je apsurdno. On ni u snovima neće doživjeti nezavisnost RS.

Cijeli intervju pogledajte na Avaz TV-u.

Pretplatite se na YouTube kanal Avaz TV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.