BIVŠI BH DIPLOMATA

Draško Aćimović za "Avaz": Posljednja opomena Izetbegoviću i takvim politikama

Imamo situaciju da ni OHR ni SAD očigledno više neće dopuštati ratnohuškačku retoriku u BiH, rekao je Aćimović

Draško Aćimović: Treba se izviniti Šmitu. AGENCIJE

A. Bajramović

27.7.2022

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit dao je posljednju šansu političarima u BiH, a svojom odlukom omogućio je slobodniju i pošteniju predizbornu kampanju ali i samo održavanje izbora. Ovo je za "Avaz" kazao Draško Aćimović, bivši bh diplomata, koji primjećuje slične poruke OHR-a, ali i Ambasade SAD u BiH. 

Ratnohuškačka retorika

Naime, Visoki predstavnik Kristijan Šmit danas je upozorio da neće dopustiti ratnohuškačku retoriku, dok su iz Ambasade SAD u BiH istovremeno poručili kako su šokirani i zgroženi jučerašnjim porukama predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Izetbegović je na stranačkoj tribini u Hadžićima ponovo pominjao "najgori scenarij" i poredio vojnu snagu, brojao lovce, mlade i instruktore dronova, što su mnogi shvatili kao prijetnju sukobima.

- Imamo situaciju da ni OHR ni SAD očigledno više neće dopuštati ratnohuškačku retoriku u BiH. Ili ćemo se okrenuti spašavanju egzistencije i ekonomskom napretku svih građana, ili će biti izolirani svi političari koji su do sada takvim metodama upravljanja uništili BiH – kaže Aćimović.

On smatra da je ovo posljednja opomena Izetbegoviću.

- SAD su ovom izjavom dale do znanja da je ovo posljednja opomena takvim politikama i gospodinu Izetbegoviću. Gospodin Dodik je svakako na crnoj listi. Svako ko bude na tom fonu vjerovatno će biti sankcionisan, a još vjerovatnije i isključen iz političkog života – ističe Aćimović.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit svojim dosadašnjim angažmanom je potvrdio da je u BiH došao s namjerom da postigne određeni rezultat, a predstavnici pojedinih stranaka koji su se danas sastali s njim potvrdili su njegovu dobru namjeru prema građanima ove zemlje uprkos svim optužbama, napadima, pa i uvredama kojima je bio izložen ovih dana. Aćimović se slaže da bi bilo korektno kada bi mu se uputilo barem izvinjenje zbog svih neprijatnosti.

Demonstracije zbog gladi

- Naravno da se treba izvinuti, ne samo njemu. Sramno je bilo ponašanje svih političkih aktera prema njemu. On je s ovim postupkom pokazao da želi ono što žele i građani i da će se svim silama boriti protiv ratnohuškačke politike, destabilizacije, kriminala, korupcije. Zbog ekonomske krize BiH više nema ni vremena. Ili ćemo u novembru imati normalnije odnose, funkcionalnije institucije i odluke koje nisu populističke, ili ćemo imati potpuni haos i totalne demonstracije zbog gladi – poručuje bivši bh ambasador Draško Aćimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.