POZDRAVIO ODLUKU ŠMITA

Saša Magazinović za "Avaz": Rezultate izbora će određivati glasači, a ne brojači glasova

Magazinović dodaje da već duži niz godina građane često predstavljaju oni koji ne uživaju njihovo stvarno povjerenje ili u najmanjoj mjeri to povjerenje nije onoliko koliko to “zvanični” rezultati izbora govore

Saša Magazinović: Šire strah i podižu tenzije. Avaz

Piše: A. Bajramović

27.7.2022

Odluka Visokog predstavnika je racionalna i od koristi za daljnji razvoj demokratije u Bosni i Hercegovini, čiji osnov treba da predstavljaju fer i pošteni izbori. Ovo je za portal "Avaza" kazao Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Magazinović dodaje da već duži niz godina građane često predstavljaju oni koji ne uživaju njihovo stvarno povjerenje ili u najmanjoj mjeri to povjerenje nije onoliko koliko to “zvanični” rezultati izbora govore.


Bezidejni političari

- Ovim izmjenama Izbornog zakona, koje smo trebali donijeti mi u Parlamentu BiH, a ne gospodin Schmidt, rezultate izbora će dominantno određivati glasači, a ne brojači glasova i ljudi skloni da kupe komad vlasti. Odgovor na pitanje zašto je to morao uraditi Visoki predstavnik umjesto Parlamenta je vrlo jednostavan - većina ne želi igrati pošteno i umjesto za promjene, bore se grčevito da se ništa ne promijeni - kaže Magazinović.

Posebno pozdravlja visoke kazne predviđene za govor mržnje kojem, naglašava, već svjedočimo iako kampanja nije ni počela.

- Bezidejni političari bez rezultata u proteklom mandatu će učiniti sve da fokus javnosti usmjere na drugu stranu šireći strah i podižući tenzije - kaže Magazinović.

Slaže se sa ocjenama iz saopćenja Ambasade SAD u BiH, nakon sinoćnjeg govora presjednika SDA Bakira Izetbegovića na stranačkom skupu u Hadžićima. Međutim, nije šokiran poput predstavnika ove prijateljske države, jer se tako nešto može očekivati od političara koji su svjesni vlastitog izbornog poraza.


Poražavajuća izjava o robotima

- Ipak, možda naivno, očekujem i od tih političara da državu stave ispred svoje političke sudbine i ovako ishitrenim izjavama ne nanose štetu našoj domovini. Da je Schmidtova odluka stupila na snagu prije ove izjave, SDA i Izetbegović kao kandidat bi bili "lakši" za iznos koji se mjeri hiljadama KM. Vjerujem da njima to ne znači mnogo, ali isto tako vjerujem da će poslije današnje odluke Visokog predstavnika razmisliti još jednom o svojoj izbornoj strategiji. 

Manje je opasna, ali jednako poražavajuća izjava o robotima koji će zamjeniti mladost koja odlazi. O toj izjavi su već sve rekli građani na društvenim mrežama, pokazavši istovremeno žestoki protest za rečeno, ali i ogromnu dozu duhovitosti - ističe Saša Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.