ZAŠTITITI KAPITAL

Stručnjaci savjetuju investiranje: Vrijednost pala, ne isplati se čuvati novac

Na keš ne možete dobiti nikakvu kamatu jer je stanje na tržištu novca trenutno takvo

Čičić: Sve ovo je vrlo zabrinjavajuće. Agencije

Piše: A. Bajramović

28.7.2022

Iako većina nema takvih problema, podatak da su u prvom kvartalu ove godine građani, privatna i javna preduzeća na računima imali oko 20,7 milijardi maraka, od čega je blizu polovine tog iznosa na tekućim i štednim računima građana, pokazuje da dio stanovnika BiH mora tražiti način kako da u periodu visoke inflacije zaštiti vrijednost vlastitog kapitala.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, godišnja inflacija u maju iznosila je 15,8 posto. Centralna banka BiH u posljednjem izvještaju procjenjuje da inflacija u prvom polugodištu iznosi 11 posto.

Bez obzira na različite podatke, evidentno je da 1.000 KM danas ne vrijedi kao prije pola godine ili godinu.


Neko vrijeme

- Vrijednost novca stalno pada i to je vrlo zabrinjavajuće. Ne znamo hoće li ići još brže ili će usporavati. Jedan dan sa svjetskih tržišta imate najave smirivanja, a drugi dan raketa koja razori šoping-centar u Harkivu ili Hersonu promijeni sve - kaže za „Avaz“ akademik Muris Čičić, ekonomski stručnjak.

Sve procjene govore da ćemo se s inflacijom morati boriti još neko vrijeme, pa će do kraja godine vrijednost novca u seharama građana dodatno padati, jer za istu sumu novca neće biti moguće kupiti istu vrijednost na tržištu.

Bez ovakvih briga mogu biti građani s kojom hiljadom maraka u crnim fondovima, dok su oni sa stotinama hiljada ili milionima na računima očigledno u velikom problemu. Čičić otkriva nekoliko načina da zaštitimo kapital.


Zlato alternativa

- Teorija i praksa imaju nekoliko savjeta. Jedan je da „bježite“ od keša i da kupite nekretnine. Komad zemlje, stan, garsonijeru... Nekretnine čuvaju vrijednost duže i pouzdanije nego keš, a na keš ne možete dobiti nikakvu kamatu jer je stanje na tržištu novca trenutno takvo. Ako gledamo vrijednost nekretnine sada i u neko dogledno vrijeme, vidjet ćemo da ona, u suštini, prati inflaciju - pojašnjava Čičić.

Druga preporuka je investiranje u zlato, drago kamenje i druge dragocjenosti, s tim što je problem sa zlatom kompliciranost konverzije u valutu.

- Kad dođe do krize, zlato ne drži vrijednost onako kako ljudi očekuju, ali u nekim uvjetima čuvanja vrijednosti, bez pretpostavke da će doći do nekih belaja, zlato jeste alternativa. Nedavno smo imali diskusiju da li državne devizne rezerve čuvati u zlatu, ali baš u tom trenutku vrijednost zlata je počela opadati. Zato zlato i dragocjenosti preporučujemo u kombinaciji s drugim stvarima, s ulaganjem u nekretnine - dodaje Čičić.

Dodatna mogućnost je kupovina dolara, kao svjetske valute čija je vrijednost značajno porasla i iza kojeg stoji snaga američke ekonomije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.