STOP ŠVERCU

Iako se crno tržište cigareta smanjuje, posao još nije završen

Građani sve neregularnosti mogu dojavljivati na otvorenu liniju 080 02 06 07 ili Viber broj 065 355 155 l Broj izdatih akciznih markica za duhan i duhanske prerađevine zabilježio rast

I dalje se ilegalno prodaju cigarete i duhan. Agencije

Piše: Z. Karić

28.7.2022

Prošlogodišnja kampanja Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) „Stop švercu“ rezultirala je velikim brojem poziva i dostavljenih informacija, od kojih su mnoge bile korisne i na osnovu kojih su izvršene aktivnosti na terenu i pronađena i oduzeta akcizna roba koja se prodavala suprotno zakonskim propisima.


Otvorene linije

Krajem maja ove godine UIO je nastavio javnu kampanju „Stop švercu“, čiji je cilj da svi građani Bosne i Hercegovine koji imaju bilo kakvu informaciju o utaji indirektnih poreza i nezakonitom prometu roba, a posebno duhanskih prerađevina, to dojave na otvorenu liniju 080 02 06 07.

U ovogodišnjoj kampanji „Stop švercu“ građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan, kako bi dežurni ovlašteni službenici UIO mogli u realnom vremenu izvršiti provjeru na terenu. U prvih 15 dana kampanje “Stop švercu” prijavljena su 72 slučaja nelegalne prodaje duhana i cigareta.

Od 2009., kada je BiH krenula u proces usklađivanja oporezivanja akcizom duhana i duhanskih proizvoda, broj izdatih akciznih markica konstantno je bio u padu svih prethodnih godina. Međutim, 2021., kada je UIO proveo prvu javnu kampanju „Stop švercu“ u cilju suzbijanja crnog tržišta duhana i duhanskih proizvoda u BiH, desilo se da je broj izdatih akciznih markica UIO za duhan i duhanske prerađevine zabilježio rast. Naime, 2021. godine UIO je ukupno izdao 208 miliona komada akciznih markica, dok je npr. 2020. godine ukupno izdato 185 miliona komada.


Daju rezultat

Prema riječima ekonomskog analitičara Admira Čavalića, dobro je imati ovakve kampanje, naročito jer daju rezultate. Međutim, bitno je naglasiti da je riječ o mjerama sankcija, a ne prevencije problema.

- Prave promjene treba da se dese u vezi s akciznim modelom za duhan i duhanske proizvode. To je identificirani uzrok problema trenda rasta šverca i širenja neformalnog tržišta u Bosni i Hercegovini. Očekivanja su da će novi saziv Državnog parlamenta nakon oktobarskih izbora poslušati struku i prijedloge UIO i intenzivirati radnje po pitanju fiskalnog tretmana i uopćeno regulacije duhana i duhanskih proizvoda - kazao je Čavalić.


Oduzeta roba. Agencije

Dodaje da, kada je riječ o kampanjama poput “Stop švercu”, iste je potrebno institucionalizirati i maksimalno unaprijediti. Konkretno, moguće je razviti i online aplikacije za anonimne dojave, ali i neki sistem nagrađivanja “zviždača”.


Pojačan rad

Uz kampanju, u proteklom periodu vidi se pojačani rad, kao i saradnja, državnih agencija (SIPA, Granična policija, UIO i entitetske inspekcije), što rezultira velikim povećanjem vrijednosti zaplijenjenog duhana i nelegalnih cigareta. Naime, nedavno su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Modriče, Bosanskog Šamca, Pelagićeva, Posušja, Gruda i Zenice realizirali operativnu akciju „Derbi“ i izvršili pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 15 lokacija.

Slobode je lišeno 11 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivična djela organizirani kriminal, porezna utaja ili prevara, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, nedopuštena trgovina i pranje novca, propisana Krivičnim zakonom BiH.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, i to: oko 20.000 KM i 6.000 eura, oko 20 tona različitih vrsta duhana, velika količina razne kartonske ambalaža za cigarete, oko 17.000 komada praznih filtera za punjenje cigareta, veća količina kartonske ambalaže za cigarete s oznakom FM, dvije mašine za rezanje duhana, dvije električne mašine za punjenje cigareta, sedam digitalnih vaga, mobilni telefoni i razna poslovna dokumentacija.

Ova akcija jasno pokazuje da se šverc duhana i duhanskih proizvoda još vrlo isplati i da posao još nije završen. Šverc dovodi do ogromnih budžetskih gubitaka koji ne bi bili baš toliko izraženi da akcizna politika bude izražena na optimalan način i da se svede na nivo od 2016., kada bi se crno tržište učinilo manje atraktivnim.

Idu izbori, šta očekivati

Međutim, bez obzira na povećane kontrole i zapljene duhana i duhanskih proizvoda na crnom tržištu, ilegalni proizvodi u našoj zemlji i dalje pronalaze načine da dođu do kupaca. Osim na nelegalnim prodajnim mjestima, pijacama i trgovima širom BiH, ilegalne cigarete, rezani duhan, ručno punjene cigarete, arome za nargilu, lako su dostupne i na internetu.

Očito je da posao nije gotov i da su šverceri cigareta posegli za „kreativnim“ metodama dolaska do krajnjih korisnika.

U oktobru ove godine održavaju se generalni izbori, a izazovi crnog tržišta, bez obzira na rezultate kampanje, i dalje su tu. Postavlja se pitanja da li će donosioci odluka koji budu u poziciji odlučiti da odu korak dalje i podrže rad državnih agencija u borbi protiv šverca i samim tim odlukama o izmjeni akcizne politike vrate skoro jednu milijardu KM, koliko se godišnje gubi, u budžet.

Operativne akcije

Sredinom jula ove godine službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva „Sektor“ i na putnoj komunikaciji Tuzla - Kalesija oduzeli su raznu krijumčarenu tekstilnu i duhansku robu. U operativnoj akciji kodnog naziva “Sektor” ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja iz regionalnog centra UIO u Tuzli izvršili su privremeno oduzimanje predmeta od tri osobe s područja RC Tuzla (Živinice, Banovići) za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

U isto vrijeme policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u operativnoj akciji „Korset“ uhapsili su tri osobe zbog organiziranog kriminala i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda i izvršili pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na pet lokacija na području Banje Luke i Laktaša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.