NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Delegati podržali izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH

Ovim zakonom su roditelji-njegovatelji dobili pravo na materijalnu podršku u vidu mjesečne naknade i pripadajućih doprinosa i ove izmjene su samo usklađivanje, da se roditelj-njegovatelj uvodi u ovaj zakon i dobija status osiguranika, rekla je Bera

Doma naroda FBiH. FENA

S. S.

28.7.2022

Delegati u Domu naroda FBiH su usvojili izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju u skraćeni postupak, prema kojim će se se u ovaj zakon uskladiti sa Zakonom o roditeljima-njegovateljima.

Za ovaj zakon je glasalo 37 delegata.

Ispred Ministarstva zdravstva zakon je pojasnila Marina Bera.

- Ne radi se opsežnim izmjenama, nego o usklađivanju zakona sa Zakonom o roditeljima-njegovateljima. Ovim zakonom su roditelji-njegovatelji dobili pravo na materijalnu podršku u vidu mjesečne naknade i pripadajućih doprinosa i ove izmjene su samo usklađivanje, da se roditelj-njegovatelj uvodi u ovaj zakon i dobija status osiguranika. Ovim zakonom će se desiti i izmjena u smislu obaveznika uplate doprinosa, a to su Centri za socijalni rad i Općinske službe za socijalnu zaštitu. Sredstva su osigurana u Budžetu FBiH u iznosu od 17.541.875 KM. Pozitivna su mišljenja od kantona i Ministarstva finansija- rekla je Bera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.