SARAJEVO

Dom naroda FBiH: Usvojen Zakon o ustanovama socijalne zaštite

Kako je pojasnio ministar, zakonom je propisano da se u ustanovi Pazarić mogu primati osobe do 30 godina, ali i djeca koja imaju dijagnosticiran poremećaj u ponašanju, a u ustanovama Baković i Drin osobe koje nisu mlađe od 18 godina

Vesko Drljača: Nadzorni odbor će biti zajednički, što će napraviti uštede. SCREENSHOT

Piše: S. S.

28.7.2022

Delegati u Domu naroda Federacije BiH jednoglasno su usvojili Zakon o ustanovama socijalne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine.

Zakon je pojasnio ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

- Cilj ovog zakona je uspostava kvalitetnog pravnog okvira za transformaciju postojećeg oblika zbrinjavanja socijalno osjetljivih kategorija ustanova socijalne žaštite čiji je osnivač FBiH, posebno u segmentu usklađivanja sa međunarodnim standardima u oblastima poštivanja ljudskih prava. Radi se o pet javnih ustanova koje imaju status pravnog lica: Drin, Baković, Pazarić, Ljubuški i Sarajevo. Ovim izmjenama će se ukloniti uočeni problemi u funkcioniranju s ciljem uspostavljanja minimalnih standarda u funkcionisanju, radi stručnog usavršavanja i neophodnih infrastrukturnih preduslova za kvalitetno pružanje usluga njihovim korisnicima - kazao je Drljača.

Kako je pojasnio ministar, zakonom je propisano da se u ustanovi Pazarić mogu primati osobe do 30 godina, ali i djeca koja imaju dijagnosticiran poremećaj u ponašanju, a u ustanovama Baković i Drin osobe koje nisu mlađe od 18 godina. Zabranjeno su zlostavljanje i prisila osim u slučajevima koji su taksativno navedeni i propisani zakonom.

Upravni odbor ustanova će činiti pet osoba, a nadzorni odbor će biti zajednički za svih pet ustanova, čime će se napraviti značajne uštede.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.