USVOJENA INFORMACIJA

Pomoć za socijalno ugrožene porodice u Federaciji BiH iz robnih rezervi

Obaveza se odnosi na intervenciju iz robnih rezervi paketima hrane osnovnih životnih namirnica prema socijalno ugroženim stanovnicima

Sa današnje sjednice. VLADA FBIH

A. O.

28.7.2022

Vlada Federacije BiH je usvojila informaciju Federalne direkcije robnih rezervi (FDRR) o pomoći stanovništvu usljed rasta potrošačkih cijena u FBiH.

Ova obaveza FDRR-a proizilazi iz Uredbe o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena, koji je Vlada FBiH donijela na sjednici održanoj 7.7.2022. godine.

Stalna novčana pomoć

Obaveza se odnosi na intervenciju iz robnih rezervi paketima hrane osnovnih životnih namirnica prema socijalno ugroženim stanovnicima FBiH, a na osnovu pribavljenih i objedinjenih podataka o broju korisnika Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kako je obrazložio direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka riječ je o pomoći osobama koje imaju stalnu novčanu pomoć i drugim socijalno ugroženim kategorijama na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Direkcija je jučer dobila spiskove od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike prema kojima se radi o oko 17.000 korisnika.


Podjela paketa

Federalna direkcija robnih rezervi danas je upoznala Vladu FBiH o načinu podjele paketa hrane ovim kategorijama ljudi, a plan je da to Federalna direkcija radi u dva navrata s robama koje se nalaze u federalnim robnim zalihama.

Podsjetimo, prema donesenoj uredbi Vlade pomoć ostvaruju primaoci stalne novčane pomoći, koji su ovo pravo ostvarili za mjesec juni, zatim lica, odnosno porodice u stanju socijalne potrebe, a koje su prema evidencijama nadležnih centara za socijalni rad, odnosno općinskih službi socijalne zaštite, ostvarili pravo na pomoć u prethodnih šest mjeseci. Podrška koju ostvaruju ova lica i porodice sastoji se od paketa osnovnih životnih namirnica. Podrška će biti uručena u roku od 60 dana od donošenja odluke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.