SARAJEVO

Mašović u posjetu primio komandanta Štaba združenih operacija Oružanih snaga Republike Italije

Obostrano je istaknut značaj učešća pripadnika Oružanih snaga Italije u operaciji „Althea“ EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Figliuola i Mašović. MO BIH

A. O.

28.7.2022

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović primio je u posjetu 28. jula 2022. godine komandanta Štaba združenih operacija Oružanih snaga Republike Italije generalpukovnika Frančeska Paola Figliuola (Francesca Paola Figliuola).

Tokom susreta bilo je riječi o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu i svijetu, operaciji „Althea“ u Bosni i Hercegovini, stepenu realizacije i efikasnosti dosadašnje bilateralne vojne saradnje Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga Republike Italije te mogućnostima proširenja saradnje u narednom periodu.

General Mašović se ovom prilikom zahvalio na podršci koju Italija pruža BiH i njenim oružanim snagama na putu euroatlantskih integracija, dok je general Figliuolo istakao punu podršku Oružanih snaga Italije procesu europskih i euroatlantskih integracija BiH, kao i doprinosu regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

Obostrano je istaknut značaj učešća pripadnika Oružanih snaga Italije u operaciji „Althea“ EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da je Italija zemlja članica NATO-a i Evropske unije.

Tokom razgovora zajednički je izraženo uvjerenje da će saradnja Oružanih snaga BiH sa Oružanim snagama Italije i dalje biti uspješna, te nastavljena kroz realizaciju mnogih projekata i aktivnosti koji donose korist objema stranama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.