REAKCIJE

Ambasada Njemačke: Izetbegovićeva i Dodikova retorika je neodgovorna i mora se najoštrije osuditi

Apelujemo na sve političare u ovoj zemlji da se vrate objektivnom diskursu, razumijevanju i ravnoteži umjesto mržnji i podjelama, te da zajedno rade za dobrobit građana zemlje kako bi Bosnu približili EU, istakli su

Bakir Izetbegović i Milorad Dodik. Avaz

H. J. I.

28.7.2022

Ambasada Njemačke u BiH pozdravlja odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da ograničeno koristi Bonske ovlasti kako bi osigurao transparentnije i poštenije izbore. 

- Visoki predstavnik se opširno konsultovao sa međunarodnom zajednicom. Mjere će pomoći u suzbijanju manipulacija. One mogu pomoći da se poboljša integritet, a time i kredibilitet izbora. Odluke visokog predstavnika su zasnovane na preporukama stručnjaka OSCE-a (ODIHR) i Vijeća Evrope (GRECO) - naveli su iz ambasade.


Kako ističu, slobodno i pošteno održavanje izbora je minimum standarda u demokratiji i ne može se uskratiti građanima BiH. Ovo također jača dalji reformski put BiH ka Evropskoj uniji.

- U pregovorima o izbornom zakonu u proteklih nekoliko mjeseci nažalost ipak nije postignut dogovor. Pozivamo političare u BiH da preuzmu svoju odgovornost kako bi građani BiH mogli u potpunosti uživati svoja građanska prava i da sada usmjere napore na osiguravanje oktobarskih izbora i to u skladu sa važećim zakonima, što uključuje izmjene koje je donio visoki predstavnik, a shodno evropskim standardima rekli su.


Osvrnuli su se i na izjave Izetbegovića i Dodika.

- Zapaljiva retorika koju smo čuli od Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika u kontekstu diskusija o izbornom zakonu proteklih dana je neodgovorna i mora se najoštrije osuditi. Apelujemo na sve političare u ovoj zemlji da se vrate objektivnom diskursu, razumijevanju i ravnoteži umjesto mržnji i podjelama, te da zajedno rade za dobrobit građana zemlje kako bi Bosnu približili EU, zajednički cilj svih građana ove zemlje - zaključili su iz Ambasade Njemačke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.