NAKON SAMOUBISTVA

Protest u Istočnom Sarajevu: Zaposleni traže zaštitu zdravstvenih radnika od cyber nasilja

Doktorica Tanja Pleša ukazala je da je Bolnica ostala bez vrsnog stručnjaka

Zaposleni na današnjim protestima. Facebook

A. Č.

29.7.2022

Zaposleni u Bolnici "Srbija" Istočno Sarajevo zatražili su na današnjem protestu da se nadležne institucije intenzivnije uključe u zaštitu medicinskih radnika od javno iznesenih, neosnovanih i zakonski neutemeljenih osuda i tvrdnji, posebno putem društvenih mreža.

Doktorica Tanja Pleša ukazala je da je Bolnica ostala bez vrsnog stručnjaka i da je sve ono što je prethodilo tome i uslijedilo nakon tragičnog događaja izazvalo nemir u bolnici i oštre polemike javnosti.

Ne postoji sudska presuda

Ona je naglasila da je doktorica Branka Pekić-Semiz naišla na osudu dijela javnosti i proteklih mjeseci bila predmet linča u medijima i na društvenim mrežama, a da pri tome ne postoji nijedna sudska presuda.

- Naša ustanova ne osporava pravo pacijenta da svoja prava ostvaruje putem nadležnih institucija ukoliko smatraju da je na bilo koji način učinjen propust u liječenju ili u bilo kome drugom vidu usluga koje pružamo. Takođe, ne osporavamo pravo pacijenta da u javnosti govore o tome, ali smatramo da to ni u jednom slučaju ne smije biti predmet zloupotrebe pojedinaca na društvenim mrežama - rekla je Pleša na protestu ispred Bolnice.

Ona smatra da o pitanjima iz domena zdravstva nisu pozvani da govore laici, niti da kao takvi na društvenim mrežama preispituju rad školovanih i specijalizovanih ljekara.

- Svojim odlaskom doktorica Branka Pekić-Semiz pred nas je jasno iznijela pitanje - kuda ide ovaj svijet u kojem se više cijene nagađanja i nasumične neutemeljene optužbe od stručnosti, odgovornosti, nesebične požrtvanosti i predanosti poslu koji obavljamo - istakla je Pleša.

Da nadležni poduzmu mjere

Kolektiv Bolnice "Srbija" zatražio je da nadležne institucije poduzmu dalje mjere da ne bi došlo do sličnih tragičnih i nemilih događaja, kao i da se što hitnije uđe u proceduru rješavanja statusa zdravstvenih radnika kojim bi oni bili adekvatno zaštićeni u sličnim situacijama.

Traže da se poduzmu aktivnosti na izmjenama i dopunama Krivičnog zakona kojim će se ova materija detaljnije regulirati, a počinioci oštrije kažnjavati.

Doktorica Branka Pekić-Semiz, koja je tragično okončala život u prostorijama Bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu, prema tvrdnjama njenih brojnih kolega i prijatelja, bila je žrtva cyber nasilja na društvenim mrežama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.