BAKIR ZNA

Analitičarka Svetlana Cenić za "Avaz": Imamo dronove, odnosno odrone!

San svakog partijskog i samoproglašenog nacionalnog vođe je da ima tu robotsku mašineriju, da je programira, instruira

Cenić: Stvorili su svoje dronove, a ustvari odrone. Avaz

Piše: A. Bajramović

30.7.2022

U redovno radno vrijeme, a posebno u predizbornim kampanjama, bh. političari prosipali su i do sada različite mudrolije, ali čini se da je najava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da će stanovnike koji su napustili BiH morati nadomjestiti robotima nadmašila je sve prethodne.

Pokazuju to reakcije koje danima ne prestaju, vicevi na račun bh. robota, ali i oštre osude sa svih strana.


Nema mozga

Politička analitičarka Svetlana Cenić kaže da robota treba znati instalirati i pokrenuti, a bh. političari to nisu u stanju.

- San svakog partijskog i samoproglašenog nacionalnog vođe je da ima tu robotsku mašineriju. Zato i shvatam tu izjavu. Robot nema mozga, ti ga programiraš, instruiraš, apdejtuješ, ponekad podmažeš... Samo što mi se čini da mi to već imamo! Oni to stvaraju i stvorili su svoje vojske, svoje dronove, a ustvari odrone, svoju glasačku mašineriju, i sad samo da ih umnože kako bi zamijenili ove koji su počeli da razmišljaju svojom glavom pa zbog toga odlaze - kaže Cenić.


Gdje ću ja

Uprkos naknadnim pojašnjenjima, dio obraćanja na stranačkom skupu u Hadžićima, tokom kojeg je prebrojavao narode u BiH, lovce i instruktore dronova, izazvao je ozbiljne reakcije, pa i iz dijela međunarodne zajednice.

- Kad bude to prebrojavanje, šta ćemo s ovakvima kao što sam ja? Gdje da se prebrojim? Hoće li mi jedna polovina biti na hrvatskoj strani zbog majke, a druga zbog oca...? Hoće li to moći na polovine da se broji? Šta ćemo s onima koji neće da se prebroje? Nikad me više niko neće natjerati da se prebrojim i svrstam, niti bilo šta od toga - ističe Cenić.


Svijet ne želi radikalizam

Cenić kaže da ne može da razumije Bošnjake koji i od prijatelja u svojim redovima, ali i međunarodnim okvirima pravi neprijatelje.

Počevši od visokog predstavnika, kojeg jučer hvale, a danas kritiziraju, pa do militarističkih izjava poput Izetbegovićevih, koje su naišle na osude sa svih strana.

- Svijet ne želi radikalizam bilo koje vrste - ističe Cenić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.