POSJETE

Članovi Predsjedništva BiH sastali se sa Sančezom: BiH zaslužuje kandidatski status za EU

Na sastanku je konstatirano da su odnosi BiH i Španije prijateljski i bez otvorenih pitanja

Sa održanog susreta. PREDSJEDNIŠTVO BIH

A. O.

30.7.2022

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić sastali su se sa predsjednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sančezom (Sanchezom).

Članovi Predsjedništva BiH iskazali su srdačnu dobrodošlicu predsjedniku Vlade Španije koji boravi u BiH u okviru posjete zemljama zapadnog Balkana.


Prijateljska zemlja

Na sastanku je konstatirano da su odnosi BiH i Španije prijateljski i bez otvorenih pitanja, što predstavlja osnovu za daljnje jačanje saradnje i unapređenje odnosa dvije zemlje u svim oblastima, u skladu s obostrano izraženim interesima.

Posebno je naglašeno da u BiH Španiju svi doživljavaju kao prijateljsku zemlju.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost Španiji što podržava BiH u procesu evropskih integracija, posebno u dobijanju kandidatskog statusa u EU.

Sagovornici su se saglasili da treba ubrzati aktivnosti na realizaciji ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.


Džaferović, Sančez, Dodik, Komšić. PREDSJEDNIŠTVO BIH

Posebna pažnja

Izraženo je mišljenje da narednih godinu dana, do polovine 2023. godine, kada Španija preuzima predsjedavanje EU, treba iskoristiti da BiH napravi suštinski korak naprijed prema EU.

Premijer Španije Sančez rekao je da španska vlada daje posebnu pažnju Zapadnom Balkanu i BiH i da će uvijek pružiti podršku kandidaturi BiH za članstvo u EU, za šta se i lično zalaže. Istaknuo je da BiH zaslužuje da i sa moralnog, ali i stanovišta sigurnosti Zapadnog Balkana dobije kandidatski status i bude dio EU.

Razgovarano je i o jačanju ekonomske saradnje BiH i Španije, uz konstataciju da za to postoje značajan prostor i potencijal. Sagovornici su saglasni da je potrebno raditi na poboljšanju ekonomske saradnje te i na taj način učvrstiti dobre odnose dvije prijateljske zemlje.

Članovi Predsjedništva BiH su još jednom zahvalili na podršci koju Španija pruža BiH na putu ka EU te predsjedniku Vlade Kraljevine Španije zaželjeli uspješan boravak u našoj zemlji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.