CRKVA SVETE PORODICE

Kardinal Puljić predvodio Misno slavlje na peti Porodični dan u BiH u Kupresu

Prije početka Misnog slavlje kardinal Puljić je u predvorju crkve blagoslovio vitraje Svete Porodice, blaženog Alojzija Stepinca, sv. Jeronima i kraljice Katarine

A. O.

Kardinal Puljić tokom obraćanja

Foto: AGENCIJE


Peti Porodični dan u Bosni i Hercegovini i Drugi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba svečano je proslavljen danas vjernicima ispunjenoj župnoj crkvi Svete Porodice u Kupresu.

Nakon što su okupljeni vjernici zajedno izmolili krunicu i imali prigodu pristupiti sakramentu ispovijedi, Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s predsjednikom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Petrom Palićem i predsjednikom Vijeća za porodicu BK BiH mons. Markom Semrenom, pomoćnim biskupom banjolučkim.

U svom pozdravu kupreški župnik vlč. Tomislav Mlakić zahvalio je biskupima što su svojom prisutnošću posvjedočili “blizinu maloj, kućnoj, porodičnoj Crkvi, osobito porodicama koje su pritisnute križevima neuposlenosti, razdvojenosti i bolesti”. 

  • Ispred crkve

    Ispred crkve

    Foto: AGENCIJE


Zahvalio je i braći svećenicima, posebno generalnom vikaru mons. Slađanu Ćosiću, generalnom sekretaru BK BiH mons. Ivi Tomaševiću, arhiđakonu mons. Pavi Jurišiću i drugim svećenicima koji su se pridružili porodičnom hodočasničkom molitvenom hodu”. Zahvalio je također RTV Herceg Bosne, Laudato TV, Radiju Mariji BiH, Radiju Kupresu i svim drugim televizijskim i radiopostajama “koje su Misno slavlje prenijele u domove onih koji nisu mogli doći u kuprešku crkvu – osobito onih koji su prikovani za svoje bolesničke postelje”. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način učestvovali u organizaciji 5. porodičnog dana BK BiH i doprinijeli da molitveni vikend na Kupresu bude dostojanstven i lijep od ministranata preko čitača do zbora pod ravnanjem maestra Petra Tokića.

Prije početka Misnog slavlje kardinal Puljić je u predvorju crkve blagoslovio vitraje Svete Porodice, blaženog Alojzija Stepinca, sv. Jeronima i kraljice Katarine koje je iznad ulaznih crkvenih vrata izradio akademski slikar i dekan Likovne akademije na Širokom Brijegu gosp. Svetislav Cvetković – Sveti, a darovale pojedine porodice kojima je na kraju Mise predan pretisak vitraja.

Obraćajući se okupljenima, kardinal Puljić je podsjetio da je 2013. godine posvetio ovu župnu crkvu Svetoj Porodice te da upravo u toj crkvi na 5. Porodični dan u BiH posebno mole za posvećenje svih porodica. Kazao je da također mole za djedove, bake i sve starije osobe kao i za državne vlasti da donose takve zakone koji će pomoći da zažive istinske vrijednosti i bude zaštićena porodica, a ne zakone protivne Božjim zakonima. Pozvao je na molitvu Svetoj Porodice da čuva svaku porodicu, ali i narod i cijelo čovječanstvo kao velike porodice.

  • Kardinal Puljić predvodio Misu

    Kardinal Puljić predvodio Misu

    Foto: AGENCIJE


Prigodnu propovijed uputio je nadbiskup Vukšić koji je na početku srdačno pozdravio “sve porodice okupljene i ujedinjene u molitvi u povodu Petog porodičnog dana: sve djedove i bake, očeve i majke, sinove i kćeri”. Pozdravio je i “sve biskupe i svećenike, redovnike i redovnice, predvodnike i članove naših biskupija, župa i redovničkih zajednica koje su naše duhovne porodice” i zahvalio im za njihovo “služenje i za duhovnu, savjetodavnu i materijalnu skrb za porodicu”. Zahvalio je i članovima Vijeća za porodicu Biskupske konferencije BiH “za pripravu ovoga duhovnog zajedništva” te “župniku, njegovu pomoćniku i svim njihovim suradnicima koji nas svake godine u ovoj prigodi rado i velikodušno prime” te “dragim pjevačima, koji ove godine dolaze iz Tomislava grada, Stipanića, Bukovice i Seonice”.

- Kao zajednica Isusovih vjernika okupljeni smo danas u povodu Petog porodičnog dana u ovoj lijepoj crkvi na Kupresu. Ona je posvećena Svetoj Porodici pa nas i to tjera da već na početku ovoga razmatranja sve svoje porodice, jednako one koje su okupljene na ovoj svetoj Misi kao i one koje nam se pridružuju svojim pobožnim molitvama u crkvama po našim župama, preporučimo u zagovor Bogorodice Djevice Marije i njezina zaručnika blaženoga Josipa. Po njihovu zagovoru molimo Božji blagoslov za sve porodice iz kojih potječemo i u kojima živimo, kao i za svaku porodicu u svijetu. Molimo za njihovu sreću, uspjeh, blagostanje i duhovni rast svakoga njihova člana. Molimo da muževi i žene jačaju u međusobnoj ljubavi i povjerenju te budu otvoreni za novi život. Njihov je, naime, jedinstveni privilegij i poslanje, čast i dostojanstvo u tomu što, po rađanju novih slika i prilika Božjih, nastavljaju Božje djelo stvaranja... Najvažnije što otac može učiniti svojoj djeci jest da voli njihovu majku. A najvažnije što majka može učiniti svojoj djeci jest da voli njihova oca. I najvažnije što njih dvoje zajedno mogu učiniti svojoj djeci jest da njihova djeca vide i znaju da se oni vole i da se u takvu porodičnom okruženju odgajaju i odrastaju - kazao je nadbiskup Tomo dodajući da “za sreću nije dovoljna samo kuća već je potreban dom” prema prastaroj mudrosti “da kuću grade ruke, a dom gradi srce” odnosno da je “u srcu pravo bogatstvo, a u lisnici samo novac”.

Nedostatak sloge i povjerenja

- Molimo posebno za porodice koje su ugrožene nedostatkom sloge i povjerenja, manjkom sigurnih i dostatnih sredstava za život, koje traže svoj krov nad glavom ili sigurno radno mjesto. Molimo i za one koji imaju lijepe kuće a izgubili su dom, kao i za one koji imaju pune lisnice a u srcu nemaju bogatstva. Molimo da, po zagovoru Josipa i Marije i također uz našu konkretnu pomoć i solidarnost, svi nađu prava rješenja za svoja iskušenja. I molimo neka odgovorni na vlasti potrebe i prava porodica uvijek drže na vrhu važnih pitanja za koja treba tražiti najbolja rješenja jer, davno je rečeno da i snaga nacije proizlazi iz zdrave porodice i doma”, kazao je predsjednik Biskupske konferencije BiH ističući podsjećajući na biblijski nauk “da se oca i majku poštuje ne samo zbog duga prema onima koju su nas rodili nego i radi vlastite sreće - kazao je. 

Dodao je da je Isus rođen u porodici u kojoj je imao također djeda i baku: Joakima i Anu, čiji su zajednički blagdan proslavili prije nekoliko dana. 

- A vrlo blizu spomenutom blagdanu, u četvrtu nedjelju mjeseca srpnja, Katoličke crkva od 2021. godine obilježava svjetski dan djedova i baka i starijih osoba. Ove godine je to pod geslom: "Rod donose i u starosti" (Ps 92,15). Da, upravo tako: Rod donose i u starosti. Jer netko je djed samo zato što je otac nečijeg oca ili nečije majke, a netko je baka samo zato što je rodila nečiju majku ili nečijeg oca. I zahvaljujući samo njima postoje sinovi i kćeri, unuci i unuke. Oni su poput nekoga stabla zasađenog u prošlost na kojemu lista naša sadašnjost. Da njih nije bilo, mi ne bismo ni postojali ni donosili rod. I upravo zato svojim bakama i djedovima svi duguju veliku zahvalnost. Oni su, kad se tako promatra, "živi znakovi dobrohotnosti Boga koji daruje život u izobilju” - rekao je nadbiskup Vukšić oslanjajući se ovogodišnju Poruku pape Franje za II. svjetski dan djedova, baka i starijih osoba.

Upućena molitva

- U poruci za njihov ovogodišnji dan papa Franjo kaže blagoslovljena je kuća u kojoj živi starija osoba! Blagoslovljena je porodica u kojoj se starije poštuje'“, kazao je nadbiskup Tomo te svoju propovijed zaključio sljedećom molitvom: Sveta nazaretska porodice, Isuse, Marijo i Josipe, učini i od naših porodica mjesta zajedništva i ognjišta molitve, istinske škole evanđelja i male domaće Crkve. Sveta nazaretska porodice, neka se nikada više u porodicama ne događaju nasilja, zatvaranja i podjele: neka svaki onaj koji je ranjen ili sablažnjen ubrzo upozna utjehu i ozdravljenje. Sveta nazaretska porodice, daj da se ponovno u svima nama probudi svijest o svetom i nepovredivom značenju porodice, njezinoj ljepoti u Božjoj namisli. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen - dodao je. 

Nakon Svete mise napravljena je i zajednička fotografija ispred ulaza u crkvu. 

NA VRH

Podijeli članak na