NAKON PET GODINA

Jasmin Mehić za "Avaz": Četverosjed ćemo konačno premjestiti na novu lokaciju

Očekujemo da će to omogućiti korištenje četverosjeda tokom cijele zimske sezone, kazao je direktor „ZOI ’84“

Jasmin Mehić o imještanju četverosjeda. AVAZ

Piše: A. Ovčina

1.8.2022

Sporazum o izmještanju četverosjedne žičare na novu lokaciju potpisan je danas na Bjelašnici, što će konačno ovaj četverosjed učiniti funkcionalnim i spremnim za korištenje u ovogodišnjoj sezoni.

Kako je za portal „Avaza“ kazao direktor KJP „ZOI ’84“ Jasmin Mehić danas je završena demontaža četverosjeda sa postojeće lokacije koji je bio postavljen 2017. godine.

Alternativno skijanje

- Od 2017. godine do danas četverosjed nije bio u funkciji već šestu sezonu i mi smo već par mjeseci radili na izradi projektne dokumentacije za alternativne lokacije. Imali smo u vidu tri lokacije – kazao je Mehić.

Dodao je da su na kraju zaključili da je najbolja lokacija trasa postojećeg Ski lifta BY, tako da će montaža četverosjeda biti započeta kroz deset dana na ovoj trasi.

- Očekujemo da će to omogućiti korištenje četverosjeda tokom cijele zimske sezone i u slučaju jakih vjetrova i teških vremenskih uslova kada šestosjed nije u funkciji očekujemo da će veza Ski lift BX i četverosjed omogućiti alternativno skijanje, odnosno korištenje manje-više cijele planine tokom zime – kazao je on.

Mehić, Delić, Barlov tokom potpisivanja sporazuma. VLADA KS

Otklanjanje starih projekata

Naglasio je da je do ove ideje došlo tako što, kako kaže nažalost četverosjed je investicija koja od 2017. godine zaleđena.

- Gledali smo da otklonimo sve te „duhove prošlosti“ ili stare projekte koji nisu u funkciji i da ih ponovo aktiviramo, tako da smo šest mjeseci aktivno radili na iznalaženju prvo lokacije, a drugo na projektovanju nadogradnje ove žičare da bi ona bila funkcionalna na novoj lokaciji – zaključio je Mehić za portal „Avaza“.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je s direktorom KJP „ZOI ’84“ Jasminom Mehićem i direktoricom Zavoda za izgradnju KS Belmom Barlov Sporazum o izmještanju četverosjedne žičare na novu lokaciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.