PONOVILI SE

Pretkraj mandata zastupnici u HNK se vratili iz podstanarstva: Udobne fotelje, nova dvorana, a imaju i nove, svježe portrete

Do sada u projekt rekonstrukcije uloženo 1,6 miliona KM

Piše: M. Smajkić

2.8.2022

U obnovljenoj zgradi: Skupštinsko zasjedanje zastupnici prate u udobnim foteljama u modernoj dvorani - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Nakon dvije godine podstanarstva i održavanja sjednica od „Kosače“ do Centra za kulturu, zastupnici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona vratili su se u "svoju" obnovljenu zgradu u ulici Jakova Baruha Španca u Mostaru.

Za razliku od stare skučene, neugledne sale u čijim su klupama sjedili po troje, današnje skupštinsko zasjedanje zastupnici prate u udobnim foteljama u modernoj dvorani.

Dobru uvjeti za rad

Šerif Špago, predsjedavajući Kantonalne skupštine je i novinarima, koji su godinama sjednice pratili iz hodnika, zaželio povratak, kako je naveo, u dograđeni dio zgrade.

- Budući zastupnici u novom sazivu skupštine imat će dobre uslove za rad - kazao je Špago te dodao da je projekt u završnoj fazi implementacije trećeg ugovora koji se odnosi na opremanje zgrade Skupštine namještajem.

S ranijih zasjedanja: Nisu imali uvjete. M. Smajkić

- U narednih desetak dana imat ćemo zaokružen projekt unutrašnjeg uređenja, preostaje nam još informatizacija Skupštine, odnosno, nabavka opreme za elektronsko glasanje, javno snimanje i prenošenje putem našeg You tube kanala -rekao je Špago.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK, Tomislav Martinović naveo je da je riječ o prostornom i tehničkom iskoraku.

- Stvorili smo preduvjete da ovog parlamenta bude što više u stvarnom i realnom smislu, a želim reći i da posebna zahvala ide pokojnom gradonačelniku Mostara, Ljubi Bešliću koji je dao nesebičan doprinos da to što je bilo vezano za tehnički dio priče bude brzo relizirano. Zastupnici će s današnjim danom imati dobre uvjete, a zahvala svakako ide i predsjedavajućem Skupštine i svim uposlenicima stručnih službi - kazao je Martinović.


Utrošeno 1,6 miliona KM

Prvi radovi na rekonstrukciji zgrade Skupštine HNK počeli su u oktobru 2020.godine, a do sada je utrošeno 1,6 miliona KM.

Uočili smo i da Skupština HNK ima redizajniranu web-stranicu, ali i da zastupnici čiji mandat uskoro istječe imaju nove portrete.

Inače, najvažnija tačka današnjeg skupštinskog zasjedanja je rebalans budžeta HNK koji je za 50 miliona veći od usvojenog i iznosi 315 miliona KM. a koji je za opoziciju, kako su naveli, pravi predizborni dokument.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.