SUTRA SJEDNICA VLADE FBIH

Bajro Melez za "Avaz": Tražimo smjenu uprave "Zraka", Džindić nas podržava

Nemaju perspektive i moraju se te stvari izvesti na čisto i postaviti nove uprave društva i novi nadzborni odbor, kazao je Melez

Bajro Melez i Nermin Džindić. AVAZ

Piše: A. Ovčina

3.8.2022

Na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na zahtjev sindikata sutra bi se trebalo razmatrati o smjeni uprave i Nadzornog odbora kompanije "Zrak" d.d. Sarajevo.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez za portal „Avaza“ kazao je upravo o toj temi nekoliko sati razgovarao sa federalnim ministrom energije i rudarstva FBiH Nermin Džindić.


Bez prihoda

- Razgovarali smo o tome da se ukupna situacija u namjenskoj industriji smanjila na tri preduzeća namjenske industrije „Zrak d.d.“ „BNT“ i „Binas“ Bugojno. Dogovorili smo da će sutra na Vladi biti smjena uprave društva i Nadzornog odbora i da vršioca dužnosti. To sam dogovorio za „Zrak“, a za dva ostala preduzeća očekujem da ćemo danas odlučiti – kazao je Melez.

Na pitanje kakav je stav ministra Džindića izjavio je da ih je on podržao i da je shvatio o čemu se radi, jer ova situacija dugo traje.

- Mi smo za kratko vrijeme, za godinu dana smijenili tri uprave preduzeća. Za godinu dana radnici nisu zaradili ni marku, niti su imali posla. Prema tome jasno je ko dan šta se dešava u „Zraku“ s tim što smo mi zahtjevali od ministra da ni po koju cijenu ne prihvati nečiju igranku da se „Zrak“ dovede u situaciju da se proglasi stečaj – dodao je Melez.


Smijenjene tri uprave društva

Istakao je da će od toga nema ništa te da će se o tome raspraviti na sjednici Vlade FBiH, dakle smjena uprave društva i postavljanje novog nadzornog odbora.

- U „Binasu“ se isto tako nevjerovatne stvari dešavaju i tamo su smijenjene tri uprave društva, a nadzorni odbor je već osam godina na funkciji. Ministar nam je i tu dao podršku. Nakon sastanka u Bugojnu i „BNT-u“ ćemo rasčistiti neke stvari, jer se radi o kadrovima koji su postavljeni od strane Vlade FBiH. Loši kadrovi i loše poslovanje, tako godinu dana u „BNT-u“ se nisu pokrenule mašine. Ljudi od nekud dobijaju ta sredstva, ali je došlo do grla ljudima. Nemaju perspektive i moraju se te stvari izvesti na čisto i postaviti nove uprave društva i novi nadzborni odbor. Tako mi je obećao i Džindić – zaključio je Melez.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.