VATRA IM PROGUTALA SVE

Kuća za deveteročlanu porodicu Gerović bit će obnovljena po hitnom postupku

Sve je izgorjelo za pola sata, nasreću, u kući nije bilo nikoga, a troje unučadi tog jutra probudili su se ranije kao nikada prije, kaže vlasnik kuće

Kuća u utorak potpuno izgorjela. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

6.8.2022

Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica po hitnom postupku, po sistemu „ključ u bravu“, obnovit će kuću deveteročlane porodice Muje Gerovića iz Gerova u Mjesnoj zajednici Glogova kod Bratunca, koja u utorak potpuno izgorjela.

Potvrdio je ovo za „Avaz“ Vehid Dedić, koordinator Federalnog ministarstva za Bratunac i odbornik u Skupštini općine Bratunac.

Osiguran materijal

Federalno ministarstvo osigurat će kompletan građevinski i drugi materijal, a izvođenje radova finansirat će Međunarodni forum solidarnosti „Emmaus“ iz Potočara kod Srebrenice.

Požar, koji je u utorak nešto iza osam sati izbio usljed kvara na elektroinstalacijama, zahvatio je prizemlje i potkrovlje kuće, a vatra je uništila sve što je ova deveteročlana porodica imala. Privremeno će biti smješteni u komšijskoj kući.

Dio porodice Gerović pored zgarišta. Avaz

- Sve je izgorjelo za pola sata. Nasreću, u kući nije bilo nikoga, a troje unučadi tog jutra probudili su se ranije kao nikada prije. Ništa nismo mogli spasiti, ostali smo bez ičega. Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice i Policijske stanice Bratunac stigli su odmah po pozivu, ali je vatra učinila svoje - sa suzama u očima govori Mujo Gerović.

Mujo je u kući živio sa sinovima Ismetom, Enverom, Admirom, Arminom, snahom Elvirom, maloljetnim unucima Eminom, Nerminom i unukom Irmom. Od sposobnih muških glava u kući niko nema stalno zaposlenje. Žive od poneke dnevnice i poljoprivrede.

Stigla prva pomoć

Porodici uručeni paketi. Avaz

Dan nakon požara porodici Gerović stigla je i prva pomoć. Stanislava Šakota, volonterka Crvenog križa Bratunca, i Aleksandar Marković, pripadnik Teritorijalne vatrogasne jedinice Bratunac, Gerovićma su jučer uručili pakete s prehrambenim i osnovnim higijenskim potrepštinama, novom garderobom i obućom.

Građevinski stručnjaci Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica izvršili su premjer kuće i sačinili specifikaciju građevinskog materijala, koji, kako nam je kazao inženjer Munir Habibović, treba početi pristizati u ovoj sedmici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.