GRAČANICA

Radončić: Prevažna je uloga reisu-l-uleme da bi se problematizirala iz ugla dnevne politike

Bošnjaci nisu u situaciji da se kao nacionalni, politički i vjerski faktor međusobno dijele

Press centar SBB-a

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) komentirao je večeras u Gračanici, na unutarstranačkom savjetovanju, i aktuelnu situaciju koja je nastala nakon što su lideri SDP-a BiH Nermin Nikšić, NiP-a Elmedin Konaković i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uputili otvorena pisma reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću.

Teška vremena

- Bošnjaci u ovim teškim vremenima izuzetnih globalnih i regionalnih kriza nisu u situaciji da se kao nacionalni, politički i vjerski faktor međusobno dijele i atomiziraju. Politički pluralizam je neophodan zemlji, ali nam je jednako važno i da imamo ugled i autoritet Islamske zajednice i ugled uvaženog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića koji nisu okrnjeni i koje ne treba pokušavati spustiti na dnevnu politiku ili u milje bilo koje predizborne kampanje.

Obaveza je svakog Bošnjaka, a naročito političkih lidera, da imaju u vidu da su nas Islamska zajednica i njeni autoriteti stoljećima sačuvali kao vjeru i narod. To su temeljne vrijednosti nas, evropskih muslimana, naše tolerancije prema drugima i drugačijima, ali i tolerancije unutar samih nas.

Stoga apeliram na političare da instituciju reisu-l-uleme sačuvamo od sebe i drugih, a, s druge strane, svaki od političkih subjekata koji poštuje ovo što sam prethodno rekao treba imati osjećaj da jednako pripada našoj Islamskoj zajednici kao i bilo koja druga politička stranka.

Ima stranaka koje svojataju Islamsku zajednicu - nije to nikakva tajna - ali mi to nećemo komentirati. Kao što nije ništa novo da sve jake vjerske zajednice, pa i u Evropi, bivaju naklonjenije pojedinim političkim opcijama jer su im jednostavno - iz mnogo razloga i ideoloških pozicija - bliže.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović se, na poziciji vjerskog lidera, pokazao kao čovjek koji zna, umije i razumije svoju ulogu i njenu važnost i mislim da i on i mi možemo biti ponosni načinom kako je do sada obavljao svoju dužnost - rekao je Radončić.

Čista pozicija

On je podsjetio da se SBB od osnivanja zalaže za čistu poziciju moderne države u kojoj se tačno zna uloga političkih stranaka i vjerskih zajednica.

- U tom smislu, mi, Bošnjaci, nemamo nikakvih ozbiljnih problema zbog kojih bismo sumnjali da tako neće i ostati. Znači, prevažna je uloga reisu-l-uleme da bi se problematizirala iz ugla potreba dnevne politike ili u predizborne svrhe - zaključio je Radončić u svom obraćanju.

Prije održavanja unutarstranačkog savjetovanja SBB-a u Gračanici, u znak sjećanja na šehide i poginule borce Armije RBiH, proučena je Fatiha i položeno cvijeće na gradskom spomen-obilježju. Također, delegacija SBB-a posjetila je i kompaniju "Index", koja je proglašena najboljom evropskom kompanijom do 100 radnika. 

Prije posjete Gračanici, predsjednik SBB-a je posjetio i Općinu Doboj Istok gdje je polaganjem cvijeća na centralnom spomen-obilježju te učenjem Fatihe, odao počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH.

NA VRH

Podijeli članak na