INICIJATIVA

Američki senatori traže da SAD pojača zalaganje u BiH, te da NATO rasporedi trupe ako Rusija blokira misiju EUFOR-a

SAD se pozivaju da da iskoriste svoj utjecaj kako bi pozvale NATO savez i Evropsku uniju da preispitaju svoje misije i položaj u Bosni i Hercegovini i preuzmu proaktivnu ulogu u uspostavljanju sigurnog okruženja

Šahin i Viker: Predstavili nacrt "Zakona o demokratiji i prosperitetu zapadnog Balkana". Twitter

E. Ć.

5.8.2022

Grupa od šest američkih senatora predložilo je usvajanje zakona prema kojem bi se Sjedinjene Američke Države zalagale za jačanje vojne misije NATO saveza u Bosni i Hercegovini.

Zalaganje SAD bi za jačanje NATO saveza u našoj zemlji posebno bi došlo do izražaja ukoliko bi Rusija blokirala ponovno odobrenje misije EUFOR-a u Ujedinjenim nacijama. 



Jačanje sjedišta NATO-a u Sarajevu

Senatorka Džin Šahin (Jeanne Shaheen) je zajedno sa senatorom Rodžerom Vikerom (Roger Wicker) predstavila nacrt "Zakona o demokratiji i prosperitetu zapadnog Balkana". Tu inicijativu su podržali i senatori Tom Tilis (Thom Tillis), Dik Darbin (Dick Durbin), Ben Kardin (Cardin) i Kris Van Holen (Chris Van Hollen).

Kako je navedeno na stranici senatorke Šahin, zakon bi podržao ekonomski razvoj u regionu kroz inicijative o infrastrukturi, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući kodifikaciju sankcija za odvraćanje destabilizujućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

U nacrtu se navodi da je održavanje punog mandata snaga Evropske unije (EUFOR) u Bosni i Hercegovini u interesu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država.

SAD se pozivaju da da iskoriste svoj utjecaj kako bi pozvale NATO savez i Evropsku uniju da preispitaju svoje misije i položaj u Bosni i Hercegovini i preuzmu proaktivnu ulogu u uspostavljanju sigurnog okruženja, posebno u smislu odbrane. Senatori su naveli da bi se SAD trebale zalagati i za jačanje sjedišta NATO-a u Sarajevu.

Spriječavanje širenja rusko-kineskog uticaja

Pored raspoređivanja NATO trupa, senatori traže i set antikoruptivnih mehanizama i alate za spriječavanje širenja rusko-kineskog uticaja na području Balkana.

- Šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) čine pluralističku, multietničku regiju u srcu Evrope koja je ključna za evropski mir, stabilnost i prosperitet, navedeno je u prijedlogu Senatora.

Senatorka Šahin je poručila kako je "usred ničim izazvanog ruskog rata u Ukrajini i Putinovih jasnih ambicija da širi zloćudni uticaj širom Istočne Evrope, odnos Sjedinjenih Država sa zapadnim Balkanom ključan".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.