GLAVNA TUŽITELJICA KS

Podignuta disciplinska tužba protiv Sabine Sarajlije: Tereti se za pristrasnost i opstrukciju istraga

UDT može potvrditi da je 13. jula 2022. godine podnio Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BIH disciplinsku tužbu protiv Sabine Sarajlije, glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva KS

Podignuta disciplinska tužba protiv Sabine Sarajlije. AGENCIJE

S. S. / Raport

5.8.2022

Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija uskoro će se naći na optuženičkoj klupi, a na teret joj se stavljaju ozbiljni prekršaji koji bi, ukoliko se dokažu, mogli zanačiti njenu suspenziju.

Kako saznaje Raport, protiv Sarajlije podignuta je disciplinska tužba, a ta informacija potvrđena je u Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a (UDT).

Tužba podnesena 13. jula

Tužba protiv Sarajlije podnesena je 13. jula ove godine.

- UDT može potvrditi da je 13. jula 2022. godine podnio Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BIH disciplinsku tužbu protiv Sabine Sarajlije, glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva KS - navodi se u odgovoru koji je upućen Raportu.

"Povreda načela nepristrasnosti"

A, iz daljeg odgovora, jasno je da će se Sarajlija suočiti s vrlo ozbiljnim optužbama:

- Tužba protiv Sarajlije podnesena je zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57.: tačka 1. "povreda načela nepristrasnosti"; tačka 8. "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti" i tačka 12. "miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti" Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine", rečeno je za Raport iz Ureda disciplinskog tužioca.

Iz UDT-a nisu precizirali za koje su predmete ili tužioce ili sudije su vezane prijave protiv Sarajlije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.