EGZISTENCIJA

Neki starost dočekuju dosta mirnije: Koliko je sretnika s najvišom penzijom

PIO ima tačnu klasifikaciju tih ljudi, a većinom su u pitanju direktorske pozicije

FBiH: Najniža penzija iznosi 424 KM. Arhiv Avaza

Piše: A. Kukić

7.8.2022

Skok cijena koji traje od početka ove godine najviše su osjetili penzioneri čija primanja ne mogu pokriti osnovne troškove života. Ipak, postoje i oni sretnici čija penzija iznosi i više od dvije prosječne plaće.


Visoke plaće

Dok je minimalna penzija u FBiH 424 marke, najviša koja je isplaćena u julu ove godine iznosi 2.174 KM.

- Iznos najviše penzije od 2.174,48 primilo je 1.137 korisnika - kazali su za „Avaz“ iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Međutim, nisu željeli govoriti o tome kojim poslovima su se bavili korisnici najviših penzija. Pitali smo ekonomskog analitičara Admira Čavalića za komentar o kojim bi to poslovima mogla biti riječ.

Kako nam je kazao, njegova pretpostavka je da bi se poslovi na osnovu kojih se ostvaruje pravo na najvišu penziju mogli podijeliti u tri kategorije.

- PIO ima tačnu klasifikaciju tih ljudi, ali se sigurno radi o direktorskim pozicijama, pojedincima koji su godinama u politici i političkim odnosima ili nekim pojedincima koji su imali visoke plaće na tržištu rada u BiH - kazao nam je Čavalić.


Tri kategorije

Podsjeća na izvještaje o najvišim plaćama koje su isplaćene u BiH, a iznose po nekoliko desetina hiljada, a po tom osnovu isplaćuju se i rekordno visoki pripadajući doprinosi. Uglavnom je riječ o bankarskom i IT sektoru.

- Uglavnom možemo govoriti o tri ključne kategorije. Moja pretpostavka je da su to menadžerske pozicije, odnosno direktori, druga su visoka politika, a treća kategorija je neka izuzetna djelatnost koja je proteklih godina bila tražena na tržištu rada u BiH, a gdje se legalno mogla primati visoka plaća - zaključio je Čavalić.

Čavalić: Isplaćivanje rekordno visokih doprinosa. Arhiv

U FBiH ima 430.513 penzionera. Prosječna penzija iznosi 544 KM, a nju prima 354.788 korisnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.