OTVORENO

Mustafa ef. Cerić za "Avaz": Hajka na Islamsku zajednicu u BiH je sramna

Izuzetno sam zadovoljan stavom Fahrudina Radončića i ovom prilikom mu želim zahvaliti, rekao je ef. Cerić

Cerić: To je od njih kukavički i izdajnički. Avaz

Piše: A. Bajramović

6.8.2022

Reakcije pojedinih političara i stranaka na obraćanje reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u BiH Huseina ef. Kavazovića u Karićima podsjetile su bivšeg reisa Mustafu ef. Cerića na napade kojima je i sam bio izložen u ljeto 2006. godine, i to, koje li slučajnosti, nakon obraćanja u istom mjestu kod Vareša.

Jedina razlika je u tome što je Cerića tada, uime stranke, napao tadašnji predsjednik Glavnog odbora SDA Irfan Ajanović. Povod je bilo obraćanje u kojem je Cerić poručio da “mjera da neko bude izabran za predsjednika države nije priča da li neko klanja ili ne klanja”, jer i njegova mati klanja pet vakata namaza, ali nije za predsjednika države, već je mjera za predsjednika države “njegova politička vještina i moralna dosljednost”.

Nastavak pokušaja

To pokazuje kontinuitet pokušaja političkih krugova da ušutkaju duhovne lidere kada im njihove poruke ne gode ušima.

- Sramno je, kukavički i izdajnički što je ovih dana opozicija, a posebno partije, među kojima izdvajam SDP, pokrenula hajku na Islamsku zajednicu i instituciju reisu-l-uleme. Kako oni ne mogu shvatiti da je to jedino još ostalo što ima integritet u Bošnjaka. Nakon što su gotovo sve obezvrijedili, da ne kažem porušili, sad im je na red došla Islamska zajednica - kazao je za „Avaz“ Mustafa ef. Cerić.

On ističe da je IZ u BiH jedina institucija kod Bošnjaka koja ima kontinuitet, a da današnji političari nisu osnovali niti jednu relevantnu nacionalnu instituciju koja bi, barem donekle, mogla zamijeniti ulogu Islamske zajednice u duhovnom, kulturnom, pa i političkom smislu.

- Izuzetno sam zadovoljan stavom Fahrudina Radončića i ovom mu prilikom želim zahvaliti u svoje, u ime IZ u BiH te u ime svih onih koji su svoj život posvetili misiji Islamske zajednice. Ja spadam među njih i hoću da im poručim - IZ u BiH je jedna, jedinstvena i ostat će do Sudnjeg dana, unatoč svima koji je žele razvaliti, nakon što su sve drugo razvalili. Zato zahvaljujem Fahrudinu Radončiću. Nisam ja od njega ni očekivao drugačije, ali mi je veoma drago što je on javno izašao sa stavom kojim pokazuje da zna cijeniti tradicionalne vrijednosti Bošnjaka, muslimana. Hvala mu za to - ističe Cerić.

Postoji obaveza

Na pitanje kolika je odgovornost IZ u BiH, koja se, pored ovakvih političkih aktera, mora oglasiti i o političkim temama, Cerić odgovara da nikad nije bilo drugačije, od agresije na BiH do danas.

- IZ u BiH ne samo da ima pravo nego ima i obavezu da se u tim kritičnim vremenima, a ovo vrijeme je takvo - uostalom Bosna je u historiji uvijek bila u nekoj krizi - javno izjašnjava i ljudima koji drže do vjere i do Bosne daje upute kako da postupaju u kriznim situacijama. Kako će to neko ocijeniti, to je njihov problem - ističe bivši reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa ef. Cerić.

Nigdje u svijetu

- Islamska zajednica je javna institucija i ima pravo iznijeti svoj stav. Uostalom, nigdje u svijetu, ni u Evropi ni u Americi, ljudi koji javno djeluju s pozicija duhovnosti ne šute o stvarima o kojima treba imati javni stav - naglasio je Cerić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.