VAR SOBA

Čudne odluke i dvostruki aršini: Zbog koga se igra fudbal u BiH

To da Nogometni savez naše zemlje donosi neke ne baš logične odluke, i nije neka novost, ali iznenađenja uvijek ima

Navijači neće moći prisustvovati određenim utakmicama. Arhiv

Piše: Nermin Demirović

7.8.2022

Počela je još jedna sezona Premijer lige Bosne i Hercegovine i, na svu sreću, za sada se stvari odvijaju uobičajeno, rekli bismo, normalno. Mnogi misle da je tek počelo i da treba sačekati, što je sasvim ispravno. Svi se zagrijavaju, čini se, i ne treba slaviti nakon nekoliko kola, jer se ipak radi o jednoj do najlošijih liga Evrope.

Pozitivno je što će, za nekoliko mjeseci, biti završeni novi travnjaci, ali, treba naglasiti, parama međunarodnih fudbalskih organa i lokalnih zajednica, uz posredovanje Nogometnog saveza BiH. Naravno, Savez će reći kako oni rade terene, ali je jasno čiji je novac.

Sami početak

To da Nogometni savez naše zemlje donosi neke ne baš logične odluke, i nije neka novost, ali iznenađenja uvijek ima. Tako su se i na samom početku potrudili da nas uvjere kako vladaju dvostruki aršini.

Možda je zaboravljeno da je Mladost iz Doboja kod Kaknja ostala bez licence zbog infrastrukture. Njihov stadion nije zadovoljavao kriterije, a nisu napravili valjan ugovor sa Zenicom, barem je to bilo obrazloženje.

Ništa ne bi bilo čudno da njihov stadion, inače bez novih radova, odjednom nije stekao uvjete za igranje utakmica Premijer lige. Na njemu će svoje utakmice sada, jer njihov stadion nije uvjetan, igrati novi premijerligaš - Igman iz Konjica. Šta se popravilo u Doboju kod Kaknja, baš i nije poznato, ali utakmice će se igrati.

Druga strana bh. kuće fudbala bi nas mogla natjerati da se zamislimo zbog koga se igra fudbal u BiH. Nekoliko klubova, koji ne mogu igrati na svojim stadionima zbog rekonstrukcije terena, igrat će na zamjenskim. To je, jednostavno, nešto što se mora, a njihovi navijači će putovati kako bi ih gledali. Međutim, gostujući navijači na tim utakmicama neće moći prisustvovati.

Nisu sposobni

Ova odluka je nešto što se, bez ikakvog ozbiljnog povoda, može donijeti samo u BiH. Samo kod nas se proglasi neki sigurnosni rizik i navijači ne mogu na utakmice. Najlakše se „vaditi“ na sigurnosni rizik i zabraniti da na stadionima budu oni koji navijaju za klubove.

Možda je ovo još jednom priznanje Nogometnog saveza BiH da oni zaista nisu sposobni organizirati takmičenje, a da sve funkcionira kao u normalnim fudbalskim državama.

I treba se vratiti na početak priče. Sezona je tek startala, treba biti spreman na još eskapada.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.