REAKCIJE

Branislav Borenović: BiH se pridružila novim sankcijama Rusiji

Radi se o odlukama kojima se, na isti način kao i do sada, uvode ili produžavaju restriktivne mjere i proširuju spiskovi osoba i subjekata koji su pod sankcijama zbog rata u Ukrajini

Branislav Borenović. Arhiva

Piše: A. Bajramović

6.8.2022

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Žozep Borelj (Josep Borell) ovih dana je objavio da se BiH pridružila i posljednjim odlukama Vijeća EU o sankcijama Rusiji, navodi u svojoj reakciji presjednik PDP-a Branislav Borenović, te pojašnjava da se naša zemlja kao potencijalni kandidat za članstvo u EU, zajedno sa Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom, Ukrajinom i Albanijom, uskladila sa četiri posljednje odluke o sankcijama Vijeća EU od 21. jula i 25. jula. 

Radi se o odlukama kojima se, na isti način kao i do sada, uvode ili produžavaju restriktivne mjere i proširuju spiskovi osoba i subjekata koji su pod sankcijama zbog rata u Ukrajini.


- Jasno se navodi da EU prima na znanje posvećenost ovih zemalja koje obezbjeđuju da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Vijeća EU, što se posebno pozdravlja. Također, Borelj je nedvosmisleno potvrdio da je Srbija jedina država na Balkanu koja se nije pridružila sankcijama protiv Rusije - ističe Borenović, te dodaje kako ove činjenice pokazuju "da se član Predsjedništva BiH iz RS ne bavi svojim poslom za koji ima ustavna ovlaštenja".

- On se zato itekako bavi Ljubijom, Aluminom… gdje nema nadležnost, ali očigledno ima motiv. Vjerovatno dosta unosniji - ističe Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.